Άγνωστος στους περισσότερους ανθρώπους, ο Αντέρωτας είναι γιος της θεάς Αφροδίτης και του θεού Άρη και ο μικρότερος αδερφός του Έρωτα.
Ο Αντέρωτας, παρά το όνομά του, δεν είναι το αντίθετο του Έρωτα είναι το συμπλήρωμά του. Γιατί αν και ο καιρός περνά, ο Έρωτας δε μεγαλώνει. Τότε η Θέμιδα είπε στην Αφροδίτη:
“Αφροδίτη, πρέπει να κατανοήσεις την φύση του παιδιού σου. Ο Έρωτας μπορεί να γεννηθεί από μόνος του αλλά δε μπορεί να αναπτυχθεί μόνος του. Χρειάζεται έναν αδερφό, τον Αντέρωτα. Τα δύο αδέρφια θα έχουν την ίδια φύση και η ανάπτυξή τους θα είναι αλληλοεξαρτώμενη. Όσο θα είναι μαζί θα αναπτύσσονται. Εάν, είτε ο ένας είτε ο άλλος μείνει μόνος του και οι δύο θα χαθούν.“
Ο Πλάτωνας πίστευε ότι ο Αντέρως αντιπροσώπευε την ανταπόδοση της αγάπης, την αίσθηση δηλαδή του να είσαι γεμάτος αγάπη για τον άλλον, ανεξάρτητα από τα δικά του αισθήματα.
Κατ’ άλλους, φέρεται να είναι τιμωρός της σκληρότητας και της μη ανταπόδοσης του ερωτικού καλέσματος, όπως και της έλλειψης πίστης στον έρωτα. Οι αρχαίοι μάλιστα τον χαρακτήριζαν με τη λέξη «Αλάστωρ», δηλαδή Αλητήριο ή Ολέθριο.
Ο Παυσανίας που επισκέφτηκε την πόλη των Αθηνών το 145 μ.Χ μας μιλάει για ένα μικρό βωμό αφιερωμένο στον Αντέρωτα που βρισκόταν στην βόρεια πλευρά της Ακρόπολης.
Έναν άλλο βωμό των δύο θεών, Έρωτα και Αντέρωτα μας αναφέρει πάλι ο Παυσανίας τον οποίο είδε στην Ίλιδα αυτήν τη φορά. Σε μια παλαίστρα της πόλης αυτής, απεικονίζεται ο Έρωτας να κρατά κλαδί από φοίνικα τον οποίο προσπαθεί να αποσπάσει ο Αντέρωτας.
Ο φιλόσοφος Ευνάπιος στο έργο του «Βίοι φιλοσόφων και σοφιστών», στη βιογραφία του για το Νεοπλατωνικό φιλόσοφο Ιάμβλιχο, μας αναφέρει ένα περιστατικό που έλαβε χώρα στα Γάδαρα, μια πόλη της σημερινής Ιορδανίας, η οποία ήταν φημισμένη για τα θερμά λουτρά της.
Δύο από τις θερμές πηγές που υπήρχαν στα Γάδαρα, σύμφωνα με τους ντόπιους, είχαν τα ονόματα Έρως και Αντέρως, αντίστοιχα. Ο Ιάμβλιχος, γνωστός για τις «μαγικές» του δυνάμεις, καθόταν στην άκρη της μιας πηγής και άγγιξε τα νερά της κάνοντας ταυτόχρονα μια επίκληση. Από τα βάθη της, αναδύθηκε ένα νεαρό αγόρι με λευκό δέρμα, χρυσά μαλλιά, μετρίου αναστήματος και με σώμα που έλαμπε.
Στη συνέχεια, άγγιξε τα νερά της άλλης πηγής, έκανε την ίδια επίκληση και αυτήν τη φορά εμφανίστηκε ένας άλλος νέο αγόρι, όμοιο σε όλα με το πρώτο με εξαίρεση τα μαλλιά του που ήταν πιο σκουρόχρωμα.
Αυτό είναι άλλωστε και το κύριο χαρακτηριστικό του Αντέρωτα. Τα σκούρα μαλλιά, μια μικρή λεπτομέρεια που τον διαχωρίζει από τον Έρωτα, όμως δεν είναι αρκετή ώστε να γίνεται εμφανής η παρουσία του στα έργα τέχνης, με αποτέλεσμα να τον μπερδεύουν συχνά με τον αδελφό του.
Ένα άγαλμά του (γνωστό ως Έρως, το μπέρδεμα που αναφέραμε) κοσμεί σήμερα το Piccadilly Circus στο Λονδίνο.