Η Αφρικανική σκόνη δεν είναι κάτι καινούριο. Να σκεφτείτε ότι σύμφωνα με μία άποψη, αναφέρεται για πρώτη φορά στην Ιλιάδα Ραψωδία Π στίχοι 458-460, όπου περιγράφεται σαν τα αιμάτινα δάκρυα που έσταξε ο Δίας για το νεκρό γιο του (και Έλληνα σύμμαχο των Τρωαδιτών) Σαρπηδόνα.
Η Αφρικανική σκονή δημιουργείται και μεταφέρεται την περίοδο της άνοιξης όταν οι κυκλώνες Sharav που κινούνται προς τα ανατολικά, κατά μήκος της βόρειας αφρικάνικης ακτογραμμής, τη μεταφέρουν στην ανατολική Μεσόγειο.
Κατά το καλοκαίρι οι υψηλές πιέσεις πάνω από τη Λιβύη εμποδίζουν την περαιτέρω ανατολική διάδοση των κυκλώνων αυτών και η μεταφορά πραγματοποιείται στην κεντρική Μεσόγειο. Προς το πέρας του καλοκαιριού οι χαμηλές πιέσεις κοντά στις Βαλεαρίδες νήσους έχουν ως αποτέλεσμα η μεταφορά σκόνης να συντελείται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο και να πνίγει το Γιβραλτάρ.
Παρόλα ταύτα εφέτος την πήραμε πολύ πιο στα σοβαρά απ’ ότι τις άλλες φορές και τα hashtag #σκόνη δίνουν και παίρνουν στα ΜΚΔ. Από σοβαρές αναλύσεις όπως η πιο πάνω μέχρι τρελές θεωρίες συνομωσίας πως η σκόνη είναι τεχνητή και κάτι μας κρύβουν, λίγο πολύ έχουμε ασχοληθεί όλοι μαζί της.
Μεγάλη προσοχή συνίσταται σε όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες διότι τα τόσα πολλά σωματίδια που, μοιραία, κουβαλά μπορεί να τους επηρεάσουν. Επίσης μεγάλη υπομονή συνίσταται και σε όσους είχαν μόλις πλύνει το όχημά τους. Οι μηχανόβιοι καλόν είναι να προμηθευτείτε ένα ζευγάρι γυαλιά εργασίας.
Κατά τ’ άλλα ετοιμαστείτε να καθαρίσετε μπαλκόνια και αυλές με μπόλικο νερό και σκόνη είναι, θα περάσει.
η σκονη αρχισε απο τοτε που ψεκασαν αεροπλανα. εχω βιντεο . μακρυα απο την οξινη βροχη που πεφτει σαν πηχτο υγρο.