Σήμερα θα αποκαλύψουμε τη μεγάλη αλήθεια πίσω από τον Φεβρουάριο. Γιατί ναι μεν είναι ο μικρότερος απ’ όλους τους μήνες αλλά καταφέρνει να μεγαλώνει και να κερδίζει επιπλέον μια ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Ας το δούμε!
Μια επεξήγηση γιατί ο φεβρουάριος έχει 28 ημέρες για τρία χρόνια
Ξεκινώντας από την αρχή, πρέπει να καταλάβουμε γιατί ο Φεβρουάριος είναι τόσο μικρός και έχει μόνο 28 ημέρες. Λοιπόν, αυτό έχει να κάνει με μια παλιά παράδοση που προέρχεται από την αρχαία Ρώμη.
Όπως λένε οι ιστορικοί, οι αρχαίοι Ρωμαίοι πίστευαν ότι ο Φεβρουάριος ήταν ο μήνας της κάθαρσης και της εκκαθάρισης. Και αυτό διότι όλες οι κακές ενέργειες του χρόνου είχαν πλέον συγκεντρωθεί οπότε ήταν η τέλεια ευκαιρία να τις ξεφορτωθούν. Οι λιγότερες ημέρες αποσκοπούσαν στο ν’ απαλλαγούν από όλες αυτές τις κακές ενέργειες όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Κάθε τέταρτο χρόνος: Ο δίσεκτος μήνας
Πριν φτάσουμε στο καίριο ερώτημα γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 ημέρες κάθε τέσσερα χρόνια, πρέπει να προσθέσουμε μια ιδιαίτερη λέξη στην κουβέντα μας: δίσεκτος. Ω, ναι! Είναι αυτός ο μαγικός όρος που μεταμορφώνει τον μικρό και αδύναμο Κουτσοφλέβαρο σε έναν αξιέπαινο μήνα με 29 ημέρες!
Η αρχή της δίσεκτης χρονολογίας μας πηγαίνει, ξανά, πίσω στην αρχαία Ρώμη και τον Ιούλιο Καίσαρα. Ο Καίσαρας, θέλησε να αντιμετωπίσει την αστάθεια στο ημερολόγιο τους και αποφάσισε να προσθέσει μια ημέρα στον Φεβρουάριο κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτή η πράξη, ενώ φάνταζε παράξενη αρχικά, είχε έναν απλό σκοπό: να φέρει σε αρμονία το ημερολόγιο με την φύση και τις εποχές.
Ο ήλιος και το φεγγάρι: Ένα πολύπλοκο ζευγάρι
Βλέπετε, ο ηλιακός χρόνος που χρειάζεται ο πλανήτης μας για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο είναι περίπου 365,25 ημέρες. Από την άλλη, ο σεληνιακός μήνας διαρκεί περίπου 29,5 ημέρες. Υπάρχει μια μικρή ασυνέπεια και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι αποφάσισαν να διορθώσουν το ημερολόγιό μας με την προσθήκη μιας ημέρας κάθε τέσσερα χρόνια. Επειδή δε, την πρώτη φορά για να έρθει το ημερολόγιο στα ίσια του, είχαν 6 του μήνα για δύο μέρες σερί, ο χρόνος ονομάστηκε δίσεκτος.
Ελπίζουμε ότι το άρθρο μας σάς έφερε λίγη ευθυμία και σας έκανε να εκτιμήσετε αυτήν την απρόοπτη και αστεία πτυχή του χρονολoγίου μας. Άλλωστε, χωρίς τέτοιες ακίνδυνες μα διασκεδαστικές παρεμβάσεις, η ζωή μας είναι πιο βαρετή.