Η Γραμμική Β΄είναι γραφή της Ελληνικής γλώσσας, μεταγενέστερη μορφή της Γραμμικής Α και χρησιμοποιήθηκε στη Μυκηναϊκή Περίοδο, από το 17ο ως τον 13ο αι. π.Χ.
Η Γραμμική Β’ γραφή χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά από τη διοίκηση των ανακτόρων για την καταγραφή των διακινουμένων προϊόντων και πρώτων υλών σε πήλινες πινακίδες. Παρά το λογιστικό περιεχόμενό τους προσφέρουν πλήθος έμμεσων πληροφοριών για τη Μυκηναϊκή κοινωνία, τη διοίκηση, την αγροτική παραγωγή, τα εργαστήρια και το προσωπικό τους, τις εξωτερικές σχέσεις, την τοπογραφία και τη λατρεία.
Η Γραμμική Β΄ είναι με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η συλλαβική γραφή η οποία χρησιμοποιήθηκε στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Συνολικά έχουν βρεθεί πάνω από 5.000 κείμενα σε πινακίδες και αγγεία στην Ελευσίνα, την Τίρυνθα, τη Θήβα, τον Ορχομενό και την Πύλο.
Η γλώσσα αποτελείται από 87 συλλαβογράμματα και πάνω από 100 ιδεογραφικά σύμβολα. Τα ιδεογραφικά αυτά σύμβολα απεικονίζουν αντικείμενα ή αγαθά. Δεν έχουν φωνητική αξία και δε χρησιμοποιούνται ποτέ ως σύμβολα λέξεων μέσα σε πρόταση. Αυτό την κάνει να μοιάζει πολύ με τα Ιαπωνικά. Ή τα Ιαπωνικά με αυτήν.
Ανακαλύφθηκε στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Κνωσό από τον Αρχαιολόγο Άρθουρ Έβανς που την ονόμασε έτσι επειδή χρησιμοποιούσε γραμμικούς χαρακτήρες (και όχι εικονιστικούς, όπως η Μινωική ιερογλυφική γραφή) χαραγμένους σε πήλινες πινακίδες. Διέφερε όμως από μια πρωιμότερη παρόμοια γραφή, τη Γραμμική Α, που βρέθηκε επίσης στην Κνωσό και στη νότια Κρήτη.
Αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 από το νεαρό αρχιτέκτονα Michael Ventris. Ο Ventris ζήτησε τη βοήθεια του κλασικού φιλολόγου John Chadwick και μαζί δημοσίευσαν ένα ιστορικό άρθρο στο Journal of Hellenic Studies. Εκεί ερμήνευαν με σιγουριά 65 από τα 88 τότε γνωστά σύμβολά της, διατύπωναν τους βασικούς κανόνες ορθογραφίας της και έφερναν στο φως μια αρχαϊκή Ελληνική διάλεκτο πέντε αιώνες παλαιότερη από τα Ελληνικά του Ομήρου.
Υπάρχει μια ωραία εφαρμογή η οποία μας επιτρέπει να δούμε πώς θα ήταν (ίσως) γραμμένο το όνομά μας αλλά και άλλες λέξεις και φράσεις σε Γραμμική Β΄ την οποία μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ.