Η ανταποδοτική αλληλεγγύη είναι ακόμη ένας όρος που εισάγει η σελίδα, προς τέρψιν των απανταχού γλωσσοπλαστών. Ελπίζουμε.
Τι περιγράφει λοιπόν αυτός ο όρος; Την κατάσταση κατά την οποία κάποιος προσφέρει την αλληλεγγύη του (με οποιοδήποτε μέσο ή και μορφή) πιστεύοντας ότι αυτός/αυτή που τη δέχεται θα την ανταποδώσει. Είτε με αλληλεγγύη σε κάποιον σκοπό τον οποίο ο προσφέρον υποστηρίζει είτε (στη χειρότερη) με την αναγνώριση της προσφοράς αλληλεγγύης από το άτομο που τη δέχεται μαζί με ό,τι όφελος μπορεί να προκύψει από αυτό.
Η πρώτη περίπτωση είναι μάλλον ξεκάθαρη. Σου δίνω μου δίνεις. Ακολουθεί τυχαίο παράδειγμα.
- Θέλεις να επαναλειτουργήσει το πάρκο της γειτονιάς, το οποίο παραμένει κλειστό για καιρό. Μαζεύεις υπογραφές, αναρτάς ασταμάτητα στα SM, στέλνεις επιστολές προς πάσα κατεύθυνση. Κι εγώ από πίσω. Δεν έχω παιδιά, δε με νοιάζει το πάρκο μα σκίζω τα ιμάτιά μου να ξαναγίνει χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης. Παρεξηγούμαι με φίλους και «φίλους», γίνομαι δέκτης ειρωνικών μηνυμάτων, χάνω την ώρα μου αλλά στο τέλος, νενικήκαμεν. Αφού οι πύλες ανοίξουν, μετά από κανά δυο μέρες, σου στέλνω ένα αίτημα να υπογράψεις το δικό μου αγώνα για τη δημιουργία συλλόγου προστασίας του τσαλαπετεινού. Και είτε αποδέχεσαι το αίτημα μου είτε «Άσε μας ρε φίλε που θα ασχοληθούμε με τα πουλιά. Και να σου πω και κάτι; ο τάδε που υπέγραψε είναι (εδώ βάζατε ό,τι σας αρέσει) κι εγώ με τέτοιους τάδε, μακριά». Κι εγώ τσαντίζομαι και σε διαγράφω.
Περίπτωση δεύτερη. Πιο περίπλοκη.
- Είμαι υπέρ του δημοσίου θηλασμού. Οι γυναίκες πρέπει να θηλάζουν όπου και όποτε θέλουν. Είναι φυσικό, μητρικό και όμορφο. Και πάλι με ζέση κάνω αναρτήσεις, αναδημοσιεύσεις, τσακώνομαι στα φόρα με όσους έχουν αντίθετη άποψη και δε συμμαζεύεται. Τι εννοείτε ότι δε μπορώ να καθήσω δίπλα σας ενώ θηλάζετε; Τι εννοείτε δεν είμαι γυναίκα που θηλάζει κι επίσης είναι λίγο ανώμαλο να σας κοιτάζω όσο το κάνετε; Εγώ φώναξα για σας και θέλω ν’ ανταμειφθώ. Τώρα κάνε πιο κει το κεφάλι του μωρού γιατί μου μπλοκάρει τη θέα.
Αυτού του είδους αλληλεγγύης δεν είναι φυσικά το μοναδικό. Υπάρχουν διάφορες μορφές και διάφορα κίνητρα όπως ιδεολογικά ή ψυχολογικά. Αυτή όμως είναι μία άλλη ιστορία.