Πριν αρχίσουν να ισχύουν οι νόμοι περί ευρεσιτεχνίας όποιος είχε στην κατοχή του την τεχνογνωσία για την παραγωγή ενός προϊόντος το φύλαγε σαν «κόρη οφθαλμού» που λέμε για να μη του την κλέψει κάποιος άλλος και χάσει το μονοπώλιο. Οι Κινέζοι φύλαγαν έτσι, την παραγωγή μεταξωτών κλωστών.
Καλλιεργώντας μεταξοσκούληκα σε απέραντες εκτάσεις γεμάτες μουριές προμήθευαν με τις εκλεκτές ίνες τους όλη την αριστοκρατία και τους πλουσίους του τότε γνωστού κόσμου για να φτιάξουν πανάκριβα ρούχα και υφάσματα, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη για τα κρατικά τους ταμεία.
Αυτό όπως ήταν αναμενόμενο εκνεύριζε πολλούς εμπόρους οι οποίοι ήθελαν ένα κομμάτι από την πίτα της σηροτροφίας, όπως λέγεται η παραγωγή ινών από μετάξι στα Ελληνικά. Οι Κινέζοι δεν ήταν φυσικά διατεθειμένοι ν΄ αφήσουν κανέναν να πατήσει πόδι στα χωράφια τους διότι όντας οι μόνοι κάτοχοι και ιδιοκτήτες, μπορούσαν να καθορίσουν την τιμή της πρώτης ύλης όπως ήθελαν. Οπότε απαιτούνταν άλλες πιο ριζοσπαστικές λύσεις.
Ένας μεγάλος πελάτης ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, λόγω του συχνού πάρε-δώσε, να έχουν οι Βυζαντινοί κάποιες βασικές έστω γνώσεις επί του θέματος. Ξέραν πάντως λίγο πολύ ότι το μετάξι βγαίνει από κάτι σκουλήκια που ζούσαν μονάχα στην Κίνα.
Ο Ιουστινιανός πατώντας επάνω στην καλή συνεργασία μεταξύ των αυτοκρατοριών πήρε άδεια να στείλει μοναχούς στη χώρα για να κηρύξουν το Χριστιανισμό. Ακολουθώντας την παράδοση που είχε ξεκινήσει η Αγία Ελένη πριν από αυτόν, τους χρησιμοποίησε παράλληλα και ως κατασκόπους/πράκτορες με επικίνδυνη αποστολή την απόκτηση μεταξοσκωλήκων ή έστω αυγών. Κατά τον ιστορικό Προκόπιο ήταν κάποιοι Πέρσες μοναχοί οι οποίοι αυτοπροτάθηκαν στον Αυτοκράτορα να το κάνουν, με το αζημίωτο φυσικά.
Όπως και να’ χει μεταξύ 550 και 553 μ.Χ. ή Κ.Ε. δυο από δαύτους οι οποίοι δεν κατονομάζονται πουθενά, μάλλον για δική τους ασφάλεια, έφεραν στην Πόλη μερικά αυγά κρυμμένα μέσα στα κούφια τους μπαστούνια. Από αυτά οι Βυζαντινοί κατόρθωσαν αρχικά να παράγουν έναν μεγάλο αριθμό σκουληκιών και σταδιακά όχι μόνον αποδεσμεύτηκαν από το κινέζικο μετάξι αλλά έγιναν και παραγωγοί/εξαγωγείς οι ίδιοι.