Στην Ελλάδα, η θάλασσα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της κουλτούρας μας. Η σχέση μας με το υγρό στοιχείο είναι τόσο βαθιά ριζωμένη, που αντικατοπτρίζεται ακόμα και στις χριστουγεννιάτικες παραδόσεις μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εναλλακτική του να στολίζουμε καραβάκι αντί για δέντρο.
Το καραβάκι συμβολίζει την προσμονή για την επιστροφή των ναυτικών στα σπίτια τους, την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον και την αισιοδοξία για νέα ξεκινήματα.
Η παράδοση αυτή ξεκινάει από τα νησιά του Αιγαίου και τα παράλια της χώρας, όπου η ναυτιλία αποτελούσε και αποτελεί βασική πηγή εισοδήματος. Με την πάροδο του χρόνου, το έθιμο αυτό εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αποτελώντας ακόμη και σήμερα μια αγαπημένη χριστουγεννιάτικη συνήθεια.
Ο στολισμός του καραβιού γίνεται με πολύχρωμα λαμπιόνια, γιρλάντες και άλλα στολίδια, δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα. Το μέγεθος του καραβιού ποικίλλει, από μικρά ξύλινα ομοιώματα μέχρι μεγαλύτερες κατασκευές. Σε ορισμένες περιοχές, το καραβάκι τοποθετείται σε περίοπτη θέση στο σαλόνι, ενώ σε άλλες, στολίζεται στην αυλή ή ακόμα και στην είσοδο του σπιτιού.
Το έθιμο έχει όμως και μια πιο «σκοτεινή» πλευρά. Πολλοί το απόφευγαν συνειδητά, στις εποχές όπου τα ναυτικά δυστυχήματα ήταν συχνά, διότι τους θύμιζε το συνεχόμενο κίνδυνο που διέτρεχαν οι αγαπημένοι τους.
Σήμερα, το απαντάμε κυρίως σε πλατείες αλλά και σε διάφορα παραδοσιακά εορταστικά δρώμενα. Μερικές φορές και στα χέρια παιδιών που λεν τα κάλαντα.