Ο καφές, ένα από τα πιο αγαπημένα και διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο, έχει μια ιστορία που ξεκινά από την αρχαία Αιθιοπία.
Ο καφές ανακαλύφθηκε, σύμφωνα με την πιο δημοφιλή και γνωστή άποψη, στην περιοχή Κάφα της Αιθιοπίας από έναν βοσκό ονόματι Κάλντι.
Ο Κάλντι πρόσεξε ότι τα πρόβατά του (ή κατ’ άλλους οι κατσίκες του) αποκτούσαν επιπλέον ενέργεια όταν έτρωγαν τους κόκκινους καρπούς ενός συγκεκριμένου δέντρου.
Όταν το διέδωσε, οι μοναχοί της περιοχής άρχισαν να μασούν τους κόκκους καφέ για να παραμείνουν ξύπνιοι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών προσευχών.
Η ακριβής χρονολόγηση αυτής της ιστορίας δεν είναι σαφής αλλά οι περισσότεροι ιστορικοί την τοποθετούν κάπου μεταξύ του 6ου και 9ου αιώνα μ.Χ.
Από την Αιθιοπία, ο καφές διαδόθηκε στην Αραβική Χερσόνησο, όπου καλλιεργήθηκε και επεξεργάστηκε για πρώτη φορά σε σημαντική κλίμακα. Η πόλη του Μόκα στη σημερινή Υεμένη έγινε το κέντρο της καλλιέργειας και εμπορίας καφέ.
Οι Άραβες για να διατηρήσουν το μονοπώλιο άρχισαν να καβουρδίζουν τους κόκκους καφέ με το σκεπτικό ότι κανείς απ’ όσους τους αγόραζε δε θα μπορούσε να τους καλλιεργήσει.
Κάποιοι όμως τυχαία ή όχι, ξεκίνησαν να πίνουν το βρασμένο ζουμί τους αντί να τους μασούν και να φτιάχνουν το ρόφημα όπως το ξέρουμε σήμερα.
Ο καφές έγινε γρήγορα μέρος της καθημερινής ζωής και κουλτούρας, με την πρώτη καφετέρια να ανοίγει στη Μέκκα το 1511.
Οι Ευρωπαίοι έμποροι, που είχαν επαφές με τον αραβικό κόσμο, έφεραν τον καφέ στην Ευρώπη, όπου αρχικά συνάντησε αντίσταση από την Εκκλησία, η οποία τον θεωρούσε «ποτό του διαβόλου».
Ωστόσο, ο Πάπας Κλήμης VIII, γευόμενος τον καφέ, τον αποκατέστησε ως αποδεκτό ρόφημα, δηλώνοντας ότι αυτό το ποτό ήταν τόσο καλό που δεν θα έπρεπε να αφεθεί μόνο στους μη χριστιανούς.
Η συνέχεια της ιστορίας περιλαμβάνει την εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο, με την Ολλανδία να παίζει σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια και εμπορία του, στις αποικίες της στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.
Ο καφές έγινε σύμβολο της κοινωνικής ζωής και της διανόησης, με καφετέριες να αποτελούν σημεία συνάντησης για συζητήσεις, ανταλλαγή ιδεών και επαναστατικές σκέψεις.
Σήμερα, ο καφές είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο, με κάθε πολιτισμό να έχει τις δικές του παραδόσεις και προτιμήσεις (Ιταλοί εσπρεσάκια κι Έλληνες φραπέ π.χ.) όσον αφορά την προετοιμασία και την κατανάλωσή του.