Αν και δεν υπάρχει καμία καμία επίσημη επιστημονική αναφορά ή άρθρο ειδήσεων ως τα τώρα να υποδηλώνει με βεβαιότητα ότι τα κουνούπια έχουν υποστεί μετάλλαξη και δεν βουίζουν πλέον, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν το αντίθετο.
Το βουητό προκαλείται από τα κουνούπια μέσω του χτυπήματος των φτερών τους, το οποίο είναι απαραίτητο για την πτήση τους και ως εκ τούτου, την αναζήτηση τροφής. Είναι απίθανο λοιπόν μια τέτοια θεμελιώδης αλλαγή να συμβεί χωρίς να γίνει αντιληπτή.
Υπάρχουν φυσικά μερικοί παράγοντες οι οποίοι μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη κάποιου και να τον κάνουν να πιστέψει ότι έρχεται αντιμέτωπος μ’ ένα αθόρυβο κουνούπι:
- Είδος κουνουπιού: Υπάρχουν χιλιάδες είδη κουνουπιών, και κάποια βουίζουν πιο δυνατά από άλλα. Είναι πιθανό να έχεις συναντήσει ένα είδος που βουίζει πιο σιγά.
- Ηλικία κουνουπιού: Τα νεότερα κουνούπια μπορεί να βουίζουν λιγότερο δυνατά από τα ενήλικα.
- Περιβάλλον: Ο άνεμος, η βροχή και άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να καλύψουν το βουητό των κουνουπιών.
- Ατομική αντίληψη: Η ακοή κάθε ανθρώπου είναι διαφορετική, και κάποιοι μπορεί να είναι πιο ευαίσθητοι στο βουητό των κουνουπιών από άλλους. Επίσης, η ηλικία και η υγεία μπορούν να επηρεάσουν την ακοή.
Ωστόσο, οι αναφορές από άτομα σε διαφορετικές ζώνες ανά την υφήλιο ότι δέχονται stealth επιθέσεις από αθόρυβους ιπτάμενους «κομάντο» πολλαπλασιάζονται με γεωμετρικό ρυθμό, ακόμη και τώρα στις αρχές Δεκεμβρίου όπου τα εν λόγω έντομα θα έπρεπε να έχουν εξαφανιστεί.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι όποιος έχει παρατηρήσει κάτι ασυνήθιστο σχετικά με τα κουνούπια στην περιοχή του, θα ήταν καλό να επικοινωνήσει με την τοπική υγειονομική αρχή ή έστω με το αντίστοιχο τμήμα κάποιου Πανεπιστημίου και να το αναφέρει.
Και αν υφίσταται όντως μια τέτοια κατάσταση, είναι σημαντικό να διερευνηθεί όσο είναι ακόμα στην αρχή της από τους ειδικούς γιατί όπως μας έχουν διδάξει αμέτρητες ταινίες, μια μετάλλαξη σε οποιοδήποτε ζωντανό πλάσμα, δε βγαίνει ποτέ σε καλό.