Το κρέας στην αρχαία Ελλάδα μπορεί να μην ήταν η πρώτη επιλογή αλλά δε σημαίνει ότι έλειπε κι εντελώς από το τραπέζι.
Όπως σε όλες τις εποχές, το κρέας καταναλωνόταν ανάλογα με την οικονομική σου ευμάρια ή με το αν έμενες στην επαρχία όπου μπορούσες να εκτρέφεις κότες, γουρουνάκια και κατσικάκια. Ή αν γινόταν κάποια μεγάλη θυσία και κολάτσιζες λίγο βοδινό.
Παρόλα ταύτα οι αρχαίοι ημών δεν έχαναν την ευκαιρία να το προσθέσουν στη διατροφή τους όποτε το έβρισκαν. Οι συνταγές που έχουν διασωθεί δε, με κρέας, αρκετές.
Το άρθρο παρουσιάζει μερικές από αυτές που όπως με όλες τις αρχαίες συνταγές, δεν αναφέρουν τις δοσολογίες. Αν λοιπόν αποφασίσετε να εκτελέσετε κάποια τους, τα υλικά με το μάτι.
- Kάνδαυλος:
- Κρεωκάκκαβος:
- Λαγός:
- Μύμα:
- Πνικτά:
- Μέλανας ζωμός:
Μια κατηγορία μόνος του. Ένα είδος βραστού με κύριο συστατικό το χοιρινό κρέας. Σπαρτιατικό πιάτο, το έβραζαν με το αίμα του, ξύδι και αλάτι. Όσοι αρχαίοι συγγραφείς το έχουν καταγράψει στο έργο τους, συμφωνούν ως προς την απαίσια γεύση. Ιδανικός όμως για εκστρατεία διότι μαγειρεύεται εύκολα, το χοιρινό δίνει πρωτεϊνη και το ξύδι σκοτώνει τα μικρόβια. Το αλάτι, για γεύση.
Κι επειδή γεύμα χωρίς επιδόρπιο δε γίνεται, πάρτε και μια συνταγή για γαλατόπιτα α λα αρχαία.