Οι δούλοι ήταν κομμάτι της αρχαίας Ελλάδας, όπως και ολόκληρου του αρχαίου κόσμου. Κάποιες φορές δε, ξεπερνούσαν σε αριθμό τους υπολοίπους πολίτες-αφέντες της πόλης-κράτους στην οποία βρισκόταν.
Οι δούλοι αποτελούσαν από τη μια μεριά ένα πρώτης τάξεως εργατικό δυναμικό (για τους ιδιοκτήτες) συγκρατώντας τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα όμως από την άλλη δεν έπαυαν να είναι μια συνεχής πηγή κινδύνου.
Γιατί αν οι (πολλοί όπως προαναφέραμε) δούλοι ξεσηκωνόταν ποιος θα τους σταματούσε, ιδιαίτερα εάν ο τακτικός στρατός βρισκόταν σε κάποια εκστρατεία;
Γι’ αυτό και οι πόλεις-κράτη κατέφευγαν σε διάφορα τεχνάσματα για να ελαττώσουν αυτό το ενδεχόμενο. Τεχνάσματα σαν το να μην επιλέγουν δούλους μονάχα από μια μόνο χώρα ή να τους ντύνουν με καθαρά και καλά ρούχα, ώστε να μη γνωρίζονται μεταξύ τους και πιάνουν τη συζήτηση.
Ένα από τα πλέον αποτελεσματικά κόλπα ήταν ότι τους απαγόρευαν να γυμνάζονται. Ενώ μπορούσαν για παράδειγμα να συλλέξουν δικά τους χρήματα και να εξαγοράσουν την ελευθερία τους ή να κατέχουν μικροαξιώματα όπως χωροφύλακες, τα γυμναστήρια βρισκόταν εκτός οριών.
Η λογική πίσω από αυτό είναι απλή. Άντε και αποφασίζεις να ξεσηκωθείς ενάντια στην τυραννία και την καταπίεση. Όταν αρχίζουν να πέφτουν οι σφαλιάρες βροχή, το δίκαιο του σκοπού σου καθώς και η δίψα σου για ελευθερία, δεν έχουν απολύτως καμιάν αξία. Εκεί μετρά μονάχα πόσο ικανός είσαι να ρίξεις αρκετές γρήγορες και δυνατές γροθιές. Επίσης η έλλειψη της φυσικής άσκησης σε κρατά μακριά και από το φιλοσοφικό «νους ηγιής εν σώματι υγιεί».
Κάποιος, μπορεί να ισχυρισθεί ότι κάτι αντίστοιχο βλέπουμε κατά κόρον να συμβαίνει στις μέρες μας. Η φυσική αγωγή στα σχολεία είναι για γέλια, τα ινστιτούτα Γιόγκα και Πιλάτες κερδίζουν έδαφος έναντι της παραδοσιακής γυμναστικής και οι άλλοι λαχανιάζουμε όταν κυνηγάμε 10 μέτρα το λεωφορείο.
Όσους ονομάζουμε δε «πρότυπα», έχουν απομακρυνθεί παρασάγγας από το σώμα και έχουν επικεντρωθεί στο πνεύμα. Και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, διότι η πλειοψηφία τους ασχολείται απλά και μόνο με την εικόνα. X πρώην Twitter με εξυπνακισμούς, ΤΙΚ ΤΟΚ με χαζούς χορούς και reels να κοιτάζουν τα ζωάκια τους να κάνουν κάτι. Α, και να «καταδικάζουν» γιατι το cancel δεν έχει πιάσει ακόμη στην Ελλάδα. Κι εμείς από πίσω.
Αν λοιπόν θεωρητικά μιλώντας κάποια στιγμή γίνουμε «δούλοι», η κακή σωματική μας κατάσταση δε θα μας επιτρέψει ν’ αντιμετωπίσουμε τους «αφέντες» μας όταν η αντιπαράθεση φτάσει (μοιραία) στη φυσική επαφή.
Στο διαδίκτυο υπάρχει μια πληθώρα βίντεο με απλές ασκήσεις τις οποίες όλοι μπορούμε να κάνουμε ακόμη και στο σπίτι μας ώστε να βελτιώσουμε την αντοχή και τη δύναμή μας. Καλόν είναι φυσικά, πριν ξεκινήσουμε, να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό για να μας προτείνει το πιο κατάλληλο για εμάς, πρόγραμμα.