Ο Άγιος Βλαδίμηρος (εορτάζει 15 Ιουλίου) είναι ο Μεγάλος Κωνσταντίνος των Σλάβων. Ειδωλολάτρης αρχικά με μία ταπεινής καταγωγής μάνα και μια δυναμική χριστιανή (τη γιαγιά του Όλγα) στη ζωή του, βαφτίστηκε όντας αυτοκράτορας και οδήγησε τη χώρα του στο ν’ ασπαστεί το Χριστιανισμό.
Η ιστορία λέει πως όταν ο Βλαδίμηρος απέτυχε να μετατρέψει το πολυθεϊκό ειδωλολατρικό καθεστώς της χώρας του σε μονοθεϊστικό με θεό τον Περούν, τον προσέγγισαν τρεις εκπρόσωποι τριών μεγάλων θρησκειών. Του Ιουδαϊσμού, του Ισλαμισμού και του Χριστιανισμού, ώστε να επιχειρηματολογήσουν για το ποια απ’ αυτές πρέπει ν’ ακολουθήσει.
Πρώτα ξεκίνησε ο εκπρόσωπος των Ιουδαίων λέγοντας ότι ο Γιαχβέ είναι ο ένας και μοναδικός Θεός που έφτιαξε τον κόσμο και τον άνθρωπο. Είναι παντοδύναμος, πανταχού παρών και παντός καιρού. Ως εκ τούτου γιατί να πάει με τ’ αντίγραφα και όχι με το πρωτότυπο. Ο Βλαδίμηρος απάντησε ότι αν ο θεός σας ήταν όσο ισχυρός λες, θα είσαστε σε καλύτερη μοίρα. Επόμενος.
Σειρά πήρε ο Μουσουλμάνος. Ένας είναι ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ ο προφήτης του. Το Κοράνι γράφει τα πάντα. Και δυνατός θεός. Ναι, αλλά εσείς δεν είστε που δεν τρώτε χοιρινό και, κυρίως, δεν πίνετε κρασί; Εμείς είμαστε. Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψη. Next!
Τελευταίος, ο εκπρόσωπος των Χριστιανών. Εξηγεί τα δικά του, τονίζει το ότι η κατανάλωση του οίνου όχι απλά επιτρέπεται αλλά έχει προεξάρχουσα θέση όσον αφορά το τελετουργικό και last but not least, θα συσφίξει τους δεσμούς με μία (σ’ εκείνο το διάστημα) δυνατή αυτοκρατορία όπως η Ρωμαϊκή. Βυζαντινή ονομάστηκε πολύ αργότερα.
Από τους τρεις, αυτός είχε τα καλύτερα επιχειρήματα. Υπήρχε όμως ένα ακόμη πρόβλημα. Ο Βλαδίμηρος διατηρούσε ένα τεράστιο χαρέμι συζύγων και παλλακίδων το οποίο του είχε χαρίσει αρκετά παιδιά. Γι’ αυτό και όταν σας λένε ότι όλοι εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε λίγο-πολύ απόγονοι του Τζένγκις Χαν, μη τους πιστεύετε. Του Βλαδίμηρου είμαστε. Και του Σπαλιάρα. Ως γνωστόν η πολυγαμία δεν επιτρέπεται στο Χριστιανισμό. Αλλά επιτρέπεται ο γάμος. Σχόλασε λοιπόν όλες τις προηγούμενες (τις οποίες είχε ως ειδωλολάτρης και δεν πιάνονται) και νυμφεύθηκε την Άννα τη Βυζαντινή.
Ο Βλαδίμηρος είναι άγιος τόσο για τους Ρώσους (Vladimir) όσο και για τους Ουκρανούς (Volodimir) αλλά και γενάρχης (αντίστοιχος του Έλληνα) των σύγχρονων Σλάβων. Η Ουκρανία δίνει έμφαση στην ιστορικό σκέλος που λέει ότι το Βασίλειο του ήταν το Κίεβο. Η Ρωσία στο ότι ήταν ουσιαστικά γενάρχης των σύγχρονων Σλάβων. Η τελευταία τον έχει εντάξει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην πολιτιστική/πολιτισμική της ταυτότητα κυρίως μέσω ενεργειών του Πατριαρχείου της Μόσχας.
Το λείψανό του βρίσκεται στο ναό των Δεκάτων ή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κίεβο και υπάρχουν αρκετοί αναλυτές που επισημαίνουν ότι ένας από τους λόγους τους οποίους ο Βλαδίμηρος Πούτιν επιθυμεί διακαώς την κατάληψη της πόλης είναι και η ανάκτηση, αν όχι και η μεταφορά στη Μόσχα, των οστών του συνονόματού του.
Σχόλια 3