Ο Αρχύτας ο Ταραντίνος ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές της αρχαιότητας.
Όπως λίγο πολύ όλοι οι σπουδαίοι άντρες τω καιρώ εκείνω, δεν περιορίστηκε σ’ έναν τομέα.
- Υπήρξε φιλόσοφος. Μαθητής αρχικά της Πυθαγόρειας σχολής (ίσως μύησε και τον Πλάτωνα σ’ αυτήν) με τόσο σημαντικό έργο που ανάγκασε τον Αριστοτέλη να γράψει μια πραγματεία αποκλειστικά γι’ αυτόν.
- Μαθηματικός. Έδωσε μια λύση στο Δήλιο Πρόβλημα, έναν από τους σημαντικότερους μαθηματικούς γρίφους της εποχής του.
- Στρατηγός. Εξελέγη επτά συνεχόμενες φορές και είναι από τους ελάχιστους στην ιστορία που δεν έχασε καμμία από τις μάχες στις οποίες ηγήθηκε στρατεύματος.
- Ποιητής και μουσικός με ιδιαίτερη ικανότητα στον πλαγίαυλο, τον πρόγονο του φλάουτου.
- Τέλος, μηχανικός. Του πιστώνεται η κατασκευή της τροχαλίας αν και το πλέον γνωστό, δυστυχώς μονάχα από πηγές, έργο του, είναι η «Περιστερά».
Πρόκειται για την πρώτη αυτόματη και αεριοπροωθούμενη πτητική μηχανή στην ιστορία της ανθρωπότητας, ένα είδους drone θα λέγαμε σήμερα χωρίς όμως τη δυνατότητα να το κατευθύνει. Ο Αρχύτας κατασκεύασε την Περιστερά χρησιμοποιώντας ξύλο και ύφασμα ώστε να είναι ελαφριά και να μη χρειάζεται μεγάλο ποσό ενέργειας. Η μηχανή του διήνυσε μία απόσταση διακοσίων μέτρων πριν προσγειωθεί και δε γνωρίζουμε εάν η πρώτη αυτή πτήση ήταν και η τελευταία ή εάν ακολούθησαν και άλλες.
Ακριβές αντίγραφο της Περιστεράς ,πορείτε να δείτε και στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανάς. Προς το παρόν σε γυάλινη προθήκη αλλά αν το ζητήσουμε πολλοί, ίσως και την «πετάξει».