Ο Γρύπας Πολεμιστής είναι το όνομα που δόθηκε από τους, συνήθως αφαντασίωτους, αρχαιολόγους στον άνδρα που ανακάλυψαν μέσα στον τάφο του στην Πύλο, το 2015.
Ο Γρύπας Πολεμιστής έζησε γύρω σο 1500 π.Χ. ή Π.Κ.Ε. στην Πύλο. Ο χαμός του περιγράφεται ποιητικά από τους αρχαιολόγους: «Hταν αρχές του φθινοπώρου στα μέσα του 15ου αιώνα π.Χ. Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν δύσκολο να φανταστούμε μια πιο ωραία μέρα γι’ αυτούς που ζούσαν πλούσια εκείνη την εποχή. Ο ωραίος Γρύπας Πολεμιστής είχε αρρωστήσει και μετά από αρκετές ημέρες πυρετού, άφησε την τελευταία του πνοή. Μια ειδική ομάδα εργατών έσκαψε τον τάφο του κάτω από το παλάτι κοντά στον Θόλο»
Στην τελευταία του κατοικία των συνόδεψε μια πληθώρα κτερισμάτων όπως ένα μαχαίρι, τα απομεινάρια μιας πανοπλίας, ένα κράνος από χαυλιόδοντες αγριογούρουνου, μία σπάθα ενός μέτρου με επιχρυσωμένη λαβή και αρκετά χρυσά δαχτυλίδια. Δείγμα ότι επρόκειτο για σπουδαίο μέλος της κοινωνίας.
Μεταξύ των άλλων ξεχωρίζει ένας σφραγιδόλιθος από αχάτη που απεικονίζει τη μάχη δύο πολεμιστών με έναν τρίτο ήδη νεκρό, στα πόδια τους. Πρόκειται για ένα κόσμημα φτιαγμένο για να το φορά κάποιος στο χέρι του. Σημαντική λεπτομέρεια, ο κεντρικός χαρακτήρας/πολεμιστής που απεικονίζεται πάνω του, φορά ένα παρόμοιο κόσμημα στο χέρι του.
Δεν ξέρουμε αν είναι ο ίδιος ο Γρύπας Πολεμιστής η έμπνευση πίσω από αυτό το αριστούργημα, ξέρουμε όμως ότι δουλειά τέτοιας ποιότητας, δεν έχει ξαναβρεθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα που ν’ αφορά τη συγκεκριμένη περίοδο της ιστορίας.
Είναι δε, σκαλισμένος με τόση λεπτομέρεια σε τόσο μικρή έκταση (3,5 εκατοστά μέγεθος) που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να τον χαράξει (όπως και τους 50+ μικρούς σφραγιδόλιθους οι οποίοι έχουν ανακαλυφθεί μαζί με αυτόν), με γυμνό μάτι. ‘Ομως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι αρχαίοι τεχνίτες διέθεταν κάποια εργαλεία μεγέθυνσης της όρασης.
«Πιστεύομε ότι η μελέτη των ευρημάτων θα μας οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων στοιχείων για την κοινωνία που ο Γρύπας Πολεμιστής έζησε και πέθανε», τόνισαν οι καθηγητές Στόκερ και Ντέιβις, βασίζοντας τη σκέψη τους στη δομική λογική στην ταφική διευθέτηση των αγαθών ως απάντηση στα προϊστορικά συστήματα πεποιθήσεων.
Κι εμείς, περιμένουμε.
Σχόλια 1