Ο 112, είναι ένας πανευρωπαϊκός αριθμός εκτάκτου ανάγκης. Το οποίον σημαίνει ότι εάν βρεθείτε σε χώρα της Ε.Ε. και γίνετε θύματα ή μάρτυρες ενός δυστυχήματος, ατυχήματος, καταστροφής κ.ο.κ. αντί ν’ αρχίσετε να φωνάζετε help help ή φρουρά φρουρά, θα σηκώσετε το κινητό, θα πληκτρολογήσετε το 112 και με τις βασικές έστω γνώσεις αγγλικών που έχετε θα περιγράψετε τι γίνεται. Τα υπόλοιπα θα τ’ αναλάβουν οι αρμόδιοι.
Ο 112, είναι ο αντίστοιχος του Αμερικάνικου 911 που βλέπουμε στις ταινίες. Βολικότατη συνθήκη σε περιπτώσεις κρίσεως που αντί να κάνουμε ας πούμε τέσσερα λάθος τηλέφωνα, κάνουμε ένα και σωστό. Ακολουθεί παράδειγμα. Βλέπουμε κάποιον να πνίγεται στη θάλασσα. Σας πάω στοίχημα ότι οι μισοί θα πάρετε μόνο το 166 και θα περιμένετε οι νοσηλευτές να κάνουν το Baywatch. Ενώ πρώτα καλούμε το λιμενικό να πάει να τον βγάλει και μετά το 166 να έρθει να του προφέρει τις πρώτες βοήθειες. Με την κλήση στο 112, απλώς περιγράφουμε τι συμβαίνει και, βασικότατο tip, ποτέ δεν κλείνουμε πρώτοι. Μένουμε στη γραμμή μέχρι να μας κλείσουν το ακουστικό στα μούτρα.
Στην Ελλάδα λειτουργεί παράλληλα προς το παρόν με τους υπόλοιπους (100, 166, 199 κλπ) αλλά ελπίζουμε σύντομα να τους αντικαταστήσει πλήρως. Πάντως πρέπει ήδη, εκτός από το να μας στέλνουν μηνύματα για κινδύνους πυρκαγιάς (εκείνα τα ηχηρά που λάβαμε πριν κάμποσο καιρό), να χρησιμοποιείται από το κοινό. Το λέω γιατί χτες το βράδυ ξέσπασε μια πυρκαγιά σ’ ένα κοντινό διαμέρισμα. Έσκασαν ταυτόχρονα δύο πυροσβεστικά, δύο περίπολα με μοτοσυκλέτες κι ένα ΕΚΑΒ. Γνωρίζοντας τη γειτονιά, δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε όλο αυτό με διαδοχικές κλήσεις και μάλιστα στις σωστές αρχές.
Υπεύθυνη υπηρεσία για το 112 στη χώρα, είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Φαντάζομαι ότι θα τα πάει καλά με τη διαχείρισή του όπως, αντικειμενικά, τα πάει μέχρι τώρα. Αρκεί βέβαια να μην προσθέσει στα «emergency» και τα γλέντια αρραβώνων γιατί εκεί, (όπως έχει δείξει το πρόσφατο παρελθόν), χωλαίνει λίγο. Στον παρακάτω σύνδεσμο υπάρχουν αναλυτικά όλες οι πληροφορίες για το 112: