Στην Ήπειρο, τα Χριστούγεννα δεν είναι μόνο μια εποχή γιορτής αλλά κι ένας χρόνος αναβίωσης παραδόσεων που φτάνουν από το βάθος των αιώνων. Ένα έθιμο που αναβιώνει στις μέρες μας είναι τα «Σπάργανα του Χριστού», ένα γλύκισμα που συνδέει την κουζίνα με την πίστη.
Τα «Σπάργανα του Χριστού» είναι λεπτές τηγανίτες ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα ή σε τζάκι, οι οποίες στη συνέχεια μελώνονται με ζαχαρόνερο ή μέλι και πασπαλίζονται με καρύδια και κανέλα.
Αυτό το γλυκό φτιάχνεται παραδοσιακά την παραμονή των Χριστουγέννων, συμβολίζοντας τα σπάργανα με τα οποία τυλίχτηκε ο Χριστός στην φάτνη. Το έθιμο αυτό έχει ρίζες στις παλιές Ηπειρώτικες παραδόσεις και αποτελεί ξανά ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των χριστουγεννιάτικων εορτών στην περιοχή.
Η διαδικασία παρασκευής των τηγανιτών είναι μια οικογενειακή υπόθεση που συχνά περιλαμβάνει πολλά γέλια, ιστορίες και τραγούδια. Οι γυναίκες συγκεντρώνονται γύρω από την φωτιά, ετοιμάζοντας τον χυλό από αλεύρι, νερό και αλάτι.
Οι τηγανίτες ψήνονται για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή, και στη συνέχεια απορροφούν το σιρόπι ή το μέλι, παίρνοντας το τελικό τους άρωμα και γεύση με τα καρύδια και την κανέλα.
Τα Σπάργανα ξεπερνούν την απλή γαστρονομική απόλαυση. Είναι ένας τρόπος να τιμήσουν οι Ηπειρώτες την γέννηση του Χριστού, συνδέοντας την πίστη τους με την καθημερινή ζωή και τις παραδόσεις τους.
Κάθε χρόνο, σε χωριά και πόλεις της Ηπείρου, όπως στα Ιωάννινα, το έθιμο αναβιώνει, συνοδευόμενο από κλαρίνα και τοπικά κάλαντα, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους την κοινή τους κληρονομιά και την αξία της κοινότητας.
Ενώ οι καιροί αλλάζουν και οι συνήθειες εξελίσσονται, έθιμα όπως τα Σπάργανα όταν παραμένουν αναλλοίωτα, διατηρούν ζωντανή την παράδοση και την ιστορία της κάθε περιοχής.
Έτσι το γλύκισμα δεν είναι πια μόνο μιαν απόλαυση για τον ουρανίσκο αλλά και μια γέφυρα προς το παρελθόν, μια υπενθύμιση της πίστης, της αγάπη και όσων συνδέουν τις προηγούμενες με τις επόμενες γενιές.
Εάν θέλετε να τα φτιάξετε, σας έχουμε και συνταγούλα για το σπίτι, με τηγάνι και μάτι κουζίνας.