Τον Αύγουστο ως γνωστόν, τα σχολεία είναι κλειστά. Αυτό, σε συνδυασμό με κάποιο παραθεριστικό θέρετρο ή χωριό, δίνει στο παιδι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει πράγματα και έξω από τους τέσσερις τοίχους της καθημερινότητάς του, όπως το να παίζει στη φύση.
Βεβαίως την ώρα του τη σπαταλά συνήθως με τα μούτρα κολλημένα σε μιαν οθόνη. Όμως λίγο η ατμόσφαιρα, λίγο το αδύναμο wifi, το αναγκάζει να γίνει πιο ενεργητικό. Ένα παιχνίδι εύκολο, δημιουργικό και όμορφο είναι οι βόλοι, αλλιώς μπίλιες ή γκαζές με τους οποίους μπορεί να παίζει εύκολα.
Μια ρετρό διασκέδαση που όμως μπορεί να βρει χώρο και στη σημερινή εποχή. Για εσάς που δεν ξέρετε τι είναι ή απλά θέλετε να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, δείτε το περιγραφικό βίντεο εδώ.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές του τρόπου παιχνιδιού, το μόνο κοινό σημείο είναι ότι χρειάζεται μια χωμάτινη επιφάνεια. Παρακάτω σας παραθέτω μερικούς από τους τρόπους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε μπορείτε να επινοήσετε δικούς σας. Άλλωστε, ο κύριος λόγος ύπαρξης των απλών αλλά όχι απλοϊκών παιχνιδιών, είναι η ανάπτυξη της φαντασίας και της πρωτοβουλίας του παιδιού.
Α. Μοιράζουμε ίσα τους βόλους. Ο πρώτος παίχτης βγαίνει με κλήρωση και ρίχνει ένα από τους βόλους του, στο χώρο όπου παίζεται το παιχνίδι. Σημαντικοί λεπτομέρεια, οι βόλοι πρέπει πάντα να κυλάν. Οι υπόλοιποι παίχτες προσπαθούν με ένα δικό τους βόλο να τον πετύχουν. Αν κάποιος παίχτης τον πετύχει τον παίρνει, αν όχι ο βόλος μένει στη θέση όπου έπεσε. Νικητής όποιος μαζέψει τους περισσότερους.
Β. Οι βόλοι τοποθετούνται σε μιαν ευθεία γραμμή. Ο κάθε παίχτης ρίχνει έναν από τους δικούς του, προσπαθώντας να παρασύρει όσο το δυνατόν περισσότερους βόλους από αυτούς που βρίσκονται στη γραμμή. Όσους παρασύρει, τους κερδίζει.
Γ. Όσο κερδίζω παίζω. Όποιος παίχτης χτυπά έναν βόλο, συνεχίζει να παίζει μέχρι να χάσει. Έχει και τζογαδόρικη παραλλαγή. Όταν σπάσει το σερί επιτυχημένων χτυπημάτων, χάνεις όλους τους βόλους που έχεις επάνω σου. Και
Δ. Το μίνι μπιλιάρδο. Οι βόλοι στήνονται σε πυραμιδοειδή διάταξη τρεις, δύο, ένας. Ο στόχος είναι με έναν βόλο να χτυπήσεις και τους έξι. Όχι απευθείας αλλά μέσω της μετάδοσης της κίνησης. Όπως ακριβώς γίνεται με την πρώτη στεκιά στο μπιλιάρδο.
Για ένα ακόμη παιχνίδι σε ανοιχτ’ο χώρο καιο αρχαιοελληνική καταβολή, διαβάστε το άρθρο. Και καλή διασκέδαση!