Στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ιράν η τοπική αστυνομία συνέλαβε τη Mahsa Amini με την κατηγορία ότι η παραδοσιακή μαντήλα της δεν ήταν καλά δεμένη κι εξείχαν τρίχες της κεφαλής της από αυτήν.
Κατόπιν την οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα όπου και πέθανε. Σύμφωνα με τις αρχές από καρδιακή προσβολή σύμφωνα με τους δικούς της και πλήθων άλλων, από κακομεταχείριση (βλ. βασανιστήρια). Αυτό οδήγησε πλήθος Ιρανών και των δύο φύλων (εκεί έχουν μονάχα δύο) να βγουν στους δρόμους και να διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος και όχι μονάχα για το περιστατικό.
Μερικές αρχικές σκέψεις απάνω σε αυτό:
- Γιατί η αστυνομία δεν ανάγκασε επιτόπου την κοπέλα να φτιάξει τα μαλλιά της και να της βάλει ένα πρόστιμο, να την αρχίσει στις σφαλιάρες για «νουθεσία» ή ό,τι άλλο κάνουν στις γυναίκες εκεί αλλά την έσυρε στο τμήμα.
- Η κοινωνική οργή βράζει γενικά διότι μέσα σε λίγη ώρα είναι δεκάδες (ίσως κι εκατοντάδες) οι οργανωμένες και ανοργάνωτες διαδηλώσεις σε μία χώρα η οποία δε φημίζεται για το συνδικαλισμό ή τις δημοκρατικές της διαδικασίες και πιστεύω.
- Το Ιράν καταπιέζει τα δικαιώματα (κυρίως αλλά όχι μόνο) των γυναικών συνειδητά. Δηλαδή η Επανάσταση του Αγιατολάχ Χομεϊνί το 1979 μετέτρεψε το Ιράν από μια δυτικόμορφη Μοναρχία σε μια θεοκρατική Μουσουλμανική κοινωνία με όσα αυτό συνεπάγεται, όπως να μη φαίνονται τρίχες έξω από τη μαντήλα.
- Η πλειοψηφία των Ιρανών δέχεται αυτόν τον τρόπο ζωής, την κοσμοθεωρία καλύτερα, μέχρι σήμερα. Λέω πλειοψηφία γιατί όπως και στην Τουρκία, όσες και όσοι θέλουν πιο δημοκρατικές κι ελευθεριάζουσες πρακτικές στο Ιράν είναι μειοψηφία. Βεβαίως σε χώρες με 80 εκατομμύρια πληθυσμό και η μειοψηφία, εκατομμύρια μετρά.
- Κάθε επανάσταση ξεκινά από μία αφορμή. Κάτι που θα κάνει τον κόσμο να «ξεσηκωθεί» κατά τα κοινώς λεγόμενα. ίσως τώρα στο Ιράν η αφορμή να είναι ο άδικος θάνατος της Mahsa.
- Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται. Βλέπουμε κάποια βιντεάκια σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαβάζουμε κάποιες αναφορές από φορείς και ΜΚΟ στο εξωτερικό. Αλλά προς το παρόν, το επιτόπιο ρεπορτάζ δεν είναι δυνατό.
Πρώτο συμπέρασμα: Μια νέα γυναίκα πέθανε για τρίχες.