Μια ξεχωριστή ανακοίνωση έδωσε νέο πολιτιστικό παλμό στην Ελλάδα τη Δευτέρα 12 Μαΐου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που σηματοδότησε την έναρξη του εορτασμού των 200 χρόνων από την Έξοδο του Μεσολογγίου.
Σε μια ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης και ιστορικής μνήμης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσων Φωτήλας αποκάλυψε μια σπουδαία εξέλιξη: ο εμβληματικός πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά, «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου», θα εκτεθεί στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου και θετική ανταπόκριση από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Μπορντώ, το αριστούργημα του 19ου αιώνα –σύμβολο του φιλελληνισμού και της εθνικής αντίστασης– επιστρέφει συμβολικά στον τόπο που ενέπνευσε τη δημιουργία του.
Η ανακοίνωση αυτή στάθηκε αφορμή και για μια ιδιαίτερα προσωπική στιγμή. Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης, Νίκος Αλιάγας, μοιράστηκε μια συγκλονιστική ανάμνηση από την οικογένειά του: Ο πατέρας του, μετανάστης στη Γαλλία τη δεκαετία του ’60, κουβαλούσε πάντα στο πορτοφόλι του ένα απόκομμα εφημερίδας με τον πίνακα του Ντελακρουά. Το έβγαζε και το έδειχνε όταν ήθελε να εξηγήσει κάτι – τότε που η γλώσσα ήταν ακόμα εμπόδιο, αλλά η εικόνα μιλούσε από μόνη της.
«Ήταν το διαβατήριό του, η σιωπηλή φωνή της καταγωγής του», είπε συγκινημένος ο δημοσιογράφος, δίνοντας στο γεγονός μια ανθρώπινη και πανανθρώπινη διάσταση.
Το Μεσολόγγι δεν τιμά απλώς την ιστορία του – την επαναφέρει με τρόπο ζωντανό και παγκόσμια αναγνωρίσιμο. Και ο πίνακας του Ντελακρουά, έστω και προσωρινά, βρίσκει ξανά τον τόπο του: εκεί όπου γεννήθηκε ως ιδέα, μέσα από τις στάχτες της αυτοθυσίας.