Η Αγία Βαρβάρα τιμάται κάθε χρόνο στις 4 Δεκεμβρίου από την Ορθόδοξη αλλά και από την Καθολική Εκκλησία, μιας και αγιοποιήθηκε πριν το Σχίσμα του 1079 μ.Χ.
Η Αγία Βαρβάρα ήταν μια νεαρή γυναίκα που έζησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα και έγινε σύμβολο θάρρους και ακλόνητης πίστης. Είναι επίσης μία από τις πρώτες μάρτυρες αλλά και Αγίες του Χριστιανισμού.
Γεννημένη στην Ηλιούπολη της Νικομήδειας, η Αγία Βαρβάρα μεγάλωσε σε ένα ειδωλολατρικό περιβάλλον. Ο πατέρας της, ο Διόσκουρος, ήταν πλούσιος και ισχυρός αλλά και φανατικός εχθρός της νέας ακόμη τότε, πίστης.
Αν και κρατούσε την κόρη του κλειδωμένη σε έναν πύργο, μακριά από τις αιρετικές γι’ αυτόν επιρροές, η Βαρβάρα, μελετώντας τη φύση και τον κόσμο γύρω της, ανακάλυψε την αλήθεια του Χριστιανισμού και βαπτίστηκε κρυφά.
Όταν ο Διόσκουρος ανακάλυψε πως η κόρη του είχε αλλαξοπιστήσει, εξοργίστηκε. Τη βασάνισε σκληρά, προσπαθώντας να την κάνει να απαρνηθεί τον Χριστό. Η Βαρβάρα, όμως, παρέμεινε ακλόνητη. Τελικά, ο ίδιος ο πατέρας της την αποκεφάλισε. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή, μια θεία τιμωρία έπληξε τον Διοσκόρο, ο οποίος κεραυνοβολήθηκε.
Στην παράδοση, η Αγία Βαρβάρα θεωρείται προστάτιδα από τους κεραυνούς, την πυρκαγιά και τον αιφνίδιο θάνατο. Επίσης είναι η προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού που κάθε χρόνο στις 4/12 παρασκευάζει στο ΚΕΠΒ τους περίφημους λουκουμάδες.
Στην Ελλάδα, η γιορτή της είναι ιδιαίτερα αγαπητή και συνδέεται με πολλά έθιμα. Παραδοσιακά, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τη «Βαρβάρα», ένα γλυκό από σιτάρι, ξηρούς καρπούς και σταφίδες, που συμβολίζει την ευφορία και την αφθονία. Επίσης, σε πολλές περιοχές, ανάβουν φωτιές για να τιμήσουν τη μνήμη της Αγίας.
Για τους πιστούς η ιστορία της Αγίας Βαρβάρας είναι μια διαρκής υπενθύμιση της δύναμης της πίστης και της αξίας της ελευθερίας της συνείδησης.
Αλλα και για τους υπόλοιπους, ένα μάθημα που διδάσκει ότι πρέπει να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες που ίσως μας προκαλέσουν, όποιες κι αν είναι αυτές.