Ο «Ακάμας» απαντιέται στην Ελληνική μυθολογία τρεις φορές. Σα γιος του Θησέα και της Φαίδρας, σα γιος του Τρώα Αντήνορα και της Θεανούς και σα γιος του βασιλιά της Θράκης Εύσωρου.
Ο Ακάμας που θα μας απασχολήσει είναι ο πρώτος, γιατί είναι και ο πλέον ενδιαφέροντας από τους τρεις.
Ο Ακάμας, μορφή λιγότερο προβεβλημένη αλλά ιδιαίτερης σημασίας στην ελληνική μυθολογία, ήταν γιος του Θησέα, του εμβληματικού βασιλιά της Αθήνας, και της Φαίδρας, κόρης του Μίνωα της Κρήτης. Η καταγωγή του από δύο πανίσχυρες βασιλικές γραμμές τού χάρισε ηρωικό προφίλ, το οποίο αν και δεν εξελίχθηκε όσο εκείνο του πατέρα του, εντούτοις διέγραψε ενδιαφέρουσα τροχιά.
Η εξορία και τα πρώτα χρόνια
Η πολιτική αστάθεια στην Αθήνα, μετά το θάνατο του Θησέα, σημάδεψε τα πρώτα χρόνια του Ακάμαντα. Μαζί με τον αδελφό του Δημοφώντα, εξορίστηκαν στην Εύβοια, βρίσκοντας καταφύγιο στην αυλή του βασιλιά Ελεφήνορα, ο οποίος τους παρείχε προστασία και ίσως στρατιωτική εκπαίδευση.
Συμμετοχή στον Τρωικό Πόλεμο
Αν και το όνομά του δεν εμφανίζεται ρητά στα Ομηρικά έπη, στη μεταγενέστερη λογοτεχνία όπως τα Κύκλια Έπη, ο Φιλοκτήτης του Σοφοκλής και η Εκάβη του Ευρυπίδη, κατατάσσεται ανάμεσα στους πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία κατά της Τροίας.
Αρχικά ως πρεσβευτή των Αχαιών, μαζί με το Διομήδη και τον Οδυσσέα (και το Μενέλαο σύμφωνα με κάποιους), με σκοπό να πείσουν τον Πρίαμο να γυρίσει την Ελένη πίσω στο νόμιμο σύζυγό της. Ο Ηγεμόνας των Τρώων αρνήθηκε αλλά τους φιλοξένησε παρ΄όλα ταύτα.
Εκεί, στο παλάτι, τον είδε και τον ερωτεύτηκε η κόρη του Πριάμου Λαοδίκη. Μη θέλοντας να εκδηλωθεί, ζήτησε από τη φίλη της τη Φιλοβία να τη βοηθήσει. Η Φιλοβία είπε στον Ακάμαντα ότι το βράδυ θα ξαπλώσει μαζί του μια σκλάβα, όμως ήταν η Λαοδίκη αυτή που μοιράστηκε το κρεβάτι του.
Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο Μούνιτος. Την ανατροφή του ανέλαβε η Αίθρα, μητέρα του Θησέα (άρα και γιαγιά του Ακάμαντα) η οποία ήταν στην υπηρεσία την Ωραίας Ελένης. Πώς ακριβώς όμως βρέθηκε η Αίθρα από Βασίλισσα της Τροιζήνας να πλένει τα κομπινεζόν της Ελένης στην Τροία;
Η Ελένη ήταν Ωραία από μικρή. Ο (ηλικιωμένος) Θησέας, μαζί με τον Θεσσαλό ήρωα και φίλο του τον Πειρίθου, την απήγαγαν από τη Σπάρτη, πριν αυτή παντρευτεί τον Μενέλαο. Για να αποφασίσουν ποιος θα την πάρει, έριξαν κλήρο, και η τύχη χαμογέλασε στον Θησέα. Για λόγους ασφαλείας, εκείνος την εγκατέστησε στις Αφίδνες στο σπίτι του φίλου του Αφίδνου, και τοποθέτησε δίπλα της τη μητέρα του την Αίθρα, ως συνοδό και προστάτρια.
Όταν όμως οι Θησέας και Πειρίθους κατέβηκαν στον Άδη με σκοπό να απαγάγουν την Περσεφόνη, τ’ αδέλφια της οι Διόσκουροι εκμεταλλεύτηκαν την απουσία τους και επανέφεραν την Ελένη στη Σπάρτη, παίρνοντας μαζί και την Αίθρα. Αργότερα, όταν ο Πάρις απήγαγε την Ελένη και την πήρε στην Τροία, η Αίθρα την ακολούθησε.
Η Αίθρα με χαρά ανέλαβε να μεγαλώσει το δισέγγονό της που όμως (όπως η πλειοψηφία των χαρακτήρων στην αρχαία Ελληνική μυθολογία) δεν είχε καλό τέλος. Όταν οι Αχαιοί πάτησαν το Κάστρο, οι θεοί άνοιξαν τη γη και κατάπιε τη Λαοδίκη, για να μην πέσει στα χέρια τους.
Το παιδί μαζί με τον πατέρα του επέστρεφαν στην πατρίδα όταν κυνηγώντας ένα φίδι στην Όλυνθο, εκείνο τον δάγκωσε και πέθανε με φριχτούς πόνους.
Λοιπά Χαρακτηριστικά.
Ο Ακάμας εκτός από ικανότατος πολεμιστής (ήταν ένας από αυτούς που μπήκαν στην κοιλιά του Δούρειου Ίππου σύμφωνα με τον Παυσανία 1,23,10) και πανέμορφος άντρας, υπήρξε και εξαιρετικός πυγμάχος. Ήταν ο μόνος που μπόρεσε ν΄αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Επειό (κατασκευαστή του Ίππου και Rocky της μυθολογίας) σε έναν αγώνα τόσο ενδιαφέροντα όπου μέχρι και οι Τρώες βγήκαν από τα τείχη να τον παρακολουθήσουν.
The End.
Το τέλος του μας είναι άγνωστο. Κάποιοι λένε ότι μετά τον Τρωϊκό Πόλεμο ίδρυσε αποικίες στη Θράκη και την Κύπρο κι εκεί στη Μεγαλόνησο άφησε τη στερνή του πνοή στην πόλη που φέρει τ΄ όνομά του.
Και για λίγη περισσότερη Ελληνική μυθολογία, εδώ.