Η Πανοπλία των Δενδρών εντοπίστηκε αρχικά από μία Σουηδική αρχαιολογική αποστολή το έτος 1926 στο σημερινό χωρίο Δένδρα της Αργολίδας (Mιδέα) και αποτελεί το πιο παλιό δείγμα πανοπλίας από σφυρήλατο χαλκό, χρονολογούμενη στο τέλος του δέκατου πέμπτου αιώνα π.Χ
Αυτή η Πανοπλία είναι επίσης ένα σαφές παράδειγμα για το πόσο ενδιαφέρουσα μπορεί να γίνει η επιστήμη της Αρχαιολογίας όταν κάποιοι αντί ν’ ασχολούνται αποκλειστικά με τα κολλήματα και τους δογματισμούς τους, επιτρέπουν και σε άλλους φορείς να συμμετέχουν.
Τον προηγούμενο μήνα το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας αποφάσισε να δοκιμάσει τη χρηστικότητα της εν λόγω Πανοπλίας. Πήραν λοιπόν το ακριβές αντίγραφο που έφτιαξε η Diana Wardle και το φόρεσαν σε Έλληνες Πεζοναύτες, ζητώντας τους να κινηθούν και να «πολεμήσουν» με αυτό.
Οι Πεζοναύτες ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεπιστημίου, ολοκλήρωσαν ένα 11ωρο «μάχης» όπως αυτή θα γινόταν την Ύστερη Εποχή του Χαλκού, βάσει των στοιχείων που έχουμε, πραγματοποιώντας κάθε είδους ελιγμό και τεχνική. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν ήταν μονάχα θετικές.
Η Πανοπλία δεν προστάτευε απλά όποιον τη φορούσε αλλά ήταν επίσης αρκετά ελαφριά και παρείχε κινητικότητα κι ευλυγισία, προσφέροντας έτσι ένα σαφές πλεονέκτημα εναντίον του όποιου, σύγχρονου, αντιπάλου.
Η Πανοπλία αυτή είναι, για τους ερευνητές, ένας από τους λόγους που οι Μυκηναίοι υπήρξαν τόσο επιδραστικοί στον Ελλαδικό χώρο φτάνοντας να μνημονεύονται αιώνες μετά, σε έπη σαν την Ιλιάδα. Η αυθεντική βρίσκεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου.
