Ο κόσμος αλλάζει λόγω της τεχνολογίας. Πρώτα φτιάχνεις το αυτοκίνητο και μετά διοργανώνεις Grand Prix.
H γνωστή Κινέζικη εταιρεία Xiaomi διαθέτει πλέον ένα πλήρως αυτοματοποιημένο εργοστάσιό, το οποίο παράγει ένα smartphone κάθε δευτερόλεπτο χωρίς την ανάγκη εργατικού δυναμικού. Χωρίς καν την ανάγκη φωτισμού, τα κατασκευάζει στο σκοτάδι.
Το εργοστάσιο αυτό, γνωστό ως «dark factory», λειτουργεί 24/7 χρησιμοποιώντας προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής για την κατασκευή των συσκευών.
Η εγκατάσταση βρίσκεται στο Changping του Πεκίνου και έχει σχεδιαστεί για την παραγωγή των νέων αναδιπλούμενων μοντέλων της Xiaomi, όπως τα MIX Fold 4 και MIX Flip.
Εδώ βλέπετε και το βίντεο που έβγαλαν για να καμαρώσουν:
Το πρόβλημα σε όλο αυτό δεν είναι η τεχνολογία η οποία είναι καλή και άγια. Ούτε η εμπορική της χρήση, γιατί και το λέιζερ εμπορική χρήση έχει αλλά γιατρεύει κι ένα σωρό παθήσεις των ματιών χωρίς παρενέργειες μάλιστα.
Το πρόβλημα είναι ότι μειώνεται τρομερά το κόστος παραγωγής ενός smartphone αλλά το ποσοστό του κέρδους του κατασκευαστή που μετακυλίεται ως έκπτωση στον τελικό καταναλωτή, είναι από ελάχιστο έως μηδενικό.
Δηλαδή πριν με έναν έργάτη και 12 μισθούς, ασφάλειες και διακοπές το κάθε smartphone κόστιζε (υποθετικά) πενήντα ευρώ για να φτιαχτεί και το πουλούσαν εκατό. Με τη μηχανή, το ίδιο smartphone θα κοστίζει τριάντα ευρώ για να φτιαχτεί αλλά η τιμή πώλησης θα πέσει το πολύ, στα ενενήντα εννέα.
Βλέπουμε λοιπόν ότι εδώ η τεχνολογία ουσιαστικά λειτουργεί όχι για να βελτιώσει την τιμή ή την ποιότητα κατασκευής αλλά για ν’ αυξήσει τα κέρδη της εταιρείας. Επίσης για να εκπληρώσει τον υπέρτατο σκοπό κάθε τέτοιας εταιρείας που είναι να μονοπωλήσει την αγορά.
Τέλος, υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος ο οποίος παραδόξως δεν αναφέρεται πουθενά κι έχει να κάνει με τη φύση του ανθρώπου. Ο εργάτης έχει το κακό συνήθειο να βγάζει γλώσσα, κάτι που ενοχλεί τρομερά το αφεντικό.
Ενώ το μηχανικό χέρι απλά δουλεύει. Ούτε να κοροϊδεύει όταν χάνει η ομάδα σου, ούτε να λέει το Δώρο Χριστουγέννου «επίδομα γιατί το δουλεύουμε δε μας το χαρίζεις», ούτε να είναι πιο ψηλό και πιο αδύνατο από τον Πρόεδρο και ν’ αρέσει περισσότερο στα κορίτσια του γραφείου.
Από την άλλη βέβαια ποιο το νόημα να σκας στο εργοστάσιο με τη Lamborghini εάν δεν υπάρχουν οι αποθηκάριοι να την κοιτάξουν με λατρεία κι εσένα με φθόνο; Όπως γράφει και ο σπουδαίος κομίστας Quino σε ένα σκίτσο του: «Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δε μπορείς να ταπεινώσεις ένα ρομπότ».