Ο Ιούλιος, ο έβδομος μήνας του Γρηγοριανού ημερολογίου, φέρνει μαζί του τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού, τις διακοπές, τα πανηγύρια και αρκετές σημαντικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας.
Ο Ιούλιος, σε αντίθεση με τη σαλάτα, είναι πράγματι αφιερωμένος στον Ιούλιο Καίσαρα, το Ρωμαίο στρατηγό και πολιτικό, ως φόρο τιμής μετά τον θάνατό του το 44 π.Χ.
Είναι από τους πιο ζεστούς μήνες στην Ελλάδα, με θερμοκρασίες που πολλές φορές ξεπερνούν τους 37°C. Είναι επίσης ο δεύτερος πιο τουριστικός μήνας με τα χωριά να γεμίζουν συγγενείς, και τα νησια τουρίστες.
Παράλληλα τρέχουν τοπικές εορτές και πανηγύρια, με κορυφαία τη γιορτή του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), που συνήθως συνοδεύεται από εκδηλώσεις και τοπικά έθιμα στα χωριά, με ξωκλήσια χτισμένα αποκλειστικά στις κορυφές των βουνών. Παραδοσιακά δεν ανάβουν φωτιές εκείνη την ημέρα, γιατί «ο Ηλίας καίει».
Ο Ιούλιος έχει χαραχτεί στην ιστορία με έντονες στιγμές:
14 Ιουλίου 1789 – Η Γαλλική Επανάσταση ξεκινά με την κατάληψη της Βαστίλης. Η μέρα αυτή θεωρείται η απαρχή του τέλους της απόλυτης μοναρχίας και τιμάται κάθε χρόνο ως εθνική εορτή της Γαλλίας.
- 30 Ιουλίου 1965 – Υιοθετείται η σημαία του Καναδά με το χαρακτηριστικό κόκκινο φύλλο σφενδάμου, σύμβολο της χώρας.
20 Ιουλίου 1969 – Η ανθρωπότητα πατά στη Σελήνη. Ο Νιλ Άρμστρονγκ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που περπατά στο φεγγάρι, λέγοντας τη φράση: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα.»
24 Ιουλίου 1974 – Επιστροφή της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιστρέφει από το Παρίσι, αναλαμβάνοντας την ηγεσία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας μετά τη χούντα των συνταγματαρχών.
25 Ιουλίου 1978 – Γεννιέται το πρώτο παιδί του σωλήνα, η Λουίζ Μπράουν, ανοίγοντας νέους δρόμους στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
🧠 Ο Ιούλιος στην παράδοση και τη γλώσσα
Ο λαός μας τον λέει και Αλωνάρη, γιατί τότε γίνεται το άλεσμα των σιτηρών. Χαλλιοχάρτη σε κάποιες κυπριακές διαλέκτους, που σχετίζεται με την ξηρασία και τη ζέστη. Και Καψοκαλόκαιρο στην Κρήτη για τον ίδιο λόγο.
Παροιμίες για τον Ιούλιο:
Τ’ Αϊ-Λιος το κάψιμο, του Σταυρού το δροσάκι.
Ο Ιούλης μοσχοβολάει τα σταφύλια και το μέλι.
- Του Ιούλη το σταφύλι, του Σεπτέμβρη το κρασί.
Έλεγαν ότι τον Ιούλιο «τρέχουν τα φίδια» και καλόν είναι να αποφεύγεις σημεία με πυκνή βλάστηση ή παλιές πέτρες.
Επειδή είναι «καυτερός» απέφευγαν να ξεκινήσουν μεγάλες επισκευές στα σπίτια ώστε να «μην πάρουν φωτιά του χρόνου».
Επίσης, πίστευαν πως η πανσέληνός του φέρνει αλλαγές, ακόμη και ανησυχία στον ύπνο. Αποκαλύπτει δε και τα «αθέατα» όπως τα στοιχειά και τις νεράιδες ακόμη και σε όσους δεν είναι αλαφροΐσκιωτοι.
Στον Πόντο δεν έκοβαν δέντρα και δεν κυνηγούσαν, για να μην προκαλέσουν ξηρασία.
Γαμήλιος μήνας. Τότε γιατί είχαν τελειώσει οι περισσότερες αγροτικές εργασίες και τώρα γιατί τον Αύγουστο πάνε όλοι διακοπές.
Οπότε μετά απ’ όλα αυτά. βάλτε στην άκρη για λίγο τα κινητά, γκρινιάξτε λιγότερο για τη ζέστη, φάτε μια φέτα δροσερό πεπόνι, απλώστε μπόλικο αντηλιακό και πηγαίντε σε κάποιο φεστιβάλ.