Το σταφύλι, πανάρχαιο φρούτο με την ιστορία του να χάνεται στα βάθη των αιώνων, καλλιεργείται και καταναλώνεται στη χώρα μας τα τελευταία 3.000 και βάλε χρόνια.
Και όχι άδικα μιας και το σταφύλι εκτός από νόστιμο έχει μια πληθώρα ωφέλιμων συστατικών και χρήσεων που η κινόα και τα συναφή «superfoods» δε μπορούν ούτε καν να πλησιάσουν. Και ναι, τ’ αυτάκια στο superfoods είναι ηθελημένα. Πιο αναλυτικά:
- Είναι πλούσιο σε Κάλιο και Βιταμίνες Α, Β, C. Το Κάλιο για τον εγκέφαλο, η Α για τα μάτια, η Β για ευεξία και η C για το σκορβούτο.
- Επίσης σε ασβέστιο, φωσφόρο και μαγνήσιο.
- Θεωρείται φρούτο με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Αρκεί, όπως σε όλα τα πράγματα, να μη το παρακάνουμε.
- Περιέχει αντιοξειδωτικά (κυρίως πολυφαινόλες) που βοηθούν στη βελτίωση της ευκαμψίας των αρθρώσεων και κατ’ επέκτασης τη μείωση των πόνων στα γόνατα.
- Το εκχύλισμα σταφυλιού είναι ένα πρώτης τάξεως απολεπιστικό, που απομακρύνει αποτελεσματικά τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας. Εξ ου και η διαδεδομένη χρήση του στα καλλυντικά.
- Από το μούστο (το σταφυλόζουμο) παράγεται:
Α. το πετιμέζι που διατηρεί πολλά από τα ωφέλιμα συστατικά του καρπού και αντικαθιστά επάξια (και υγιεινότερα) τη ζάχαρη σε σιρόπια και γλυκόξινες σάλτσες. Παρεμπιπτόντως το πετιμέζι στα Ελληνικά είναι «έψημα».
Β. Το κρασί. Ανεβάζει τη διάθεση (οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου), βοηθά στη σωστή λειτουργία της καρδιάς (το κόκκινο) και χρησιμοποιείται στη μαγειρική από κόκορα κρασάτο μέχρι Boeuf Bourguinon.
Γ. Το ξύδι. Πρώτης τάξεως και 100% οικολογικό, απολυμαντικό για επιφάνειες. Κάνει και για μακροχρόνια διατήρηση τροφών, με τη μέθοδο του τουρσιού. Αν έχετε διάθεση, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικό ξύδι.
- Τέλος έχουμε τις σταφίδες οι οποίες εκτός του ότι διαθέτουν την ίδια θρεπτική αξία με τα σταφύλια, και μάλιστα συμπυκνωμένη, αποτελούν ένα σνακ που μεταφέρεται πανεύκολα, διατηρείται επί μακρόν, καταναλώνεται οποτεδήποτε και συνδυάζεται με άλλες «δυνατές» τροφές όπως το ρύζι.