Ο Santa Claus, η αγαπημένη φιγούρα των Χριστουγέννων, δεν είχε πάντα την εμβληματική κόκκινη φορεσιά που γνωρίζουμε σήμερα. Η εμφάνισή του έχει εξελιχθεί μέσα στους αιώνες, επηρεασμένη από θρύλους, παραδόσεις και εμπορικές καμπάνιες. Πότε λοιπόν φόρεσε για πρώτη φορά κόκκινα;
Η ιστορία του Santa Claus ξεκινά από τον Άγιο Νικόλαο, έναν Έλληνα επίσκοπο του 4ου αιώνα μ.Χ. στη Μικρά Ασία γνωστό μεταξύ άλλων για την γενναιοδωρία και την αγάπη του σε όσους είχαν ανάγκη.
Οι πιστοί, με το πέρασμα των χρόνων, μετέφεραν ιστορίες για την απίστευτη διάθεση προσφοράς που τον διακατείχε, ανακατεμένες με θρύλους και παραδόσεις. Αρχικά, τον απεικόνιζαν με τα παραδοσιακά άμφια ενός επισκόπου.
Κατά τον Μεσαίωνα, η λατρεία του Αγίου Νικολάου εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, και μαζί της εξελίχθηκε και η εικόνα του. Άρχισε να απεικονίζεται ως ένας γενειοφόρος και σεβάσμιος άνδρας και τ’ άμφιά του έγιναν μακριά και χρωματιστά. Συχνά καβαλούσε ένα άλογο ή ένα γαϊδουράκι.
Η σύνδεση του Αγίου Νικολάου με τα Χριστούγεννα και η μεταμόρφωσή του σε Santa Claus έγινε σταδιακά. Στην Ολλανδία, ο Sinterklaas, όπως τον ονομάζουν, διατήρησε την επισκοπική του εμφάνιση, ενώ στις αγγλοσαξονικές χώρες, η εικόνα του άρχισε να διαφοροποιείται.
Τα άμφια γίνονται πλέον ολόχρυσα και προστίθενται τα δώρα στα καλά και φρόνιμα παιδιά. Μετά τον Μαρτίνο Λούθηρο και τον Ερίκο τον 8ο, ο άλλοτε ασκητής Ορθόδοξος προβάλλεται όλο και περισσότερο ως «στρογγυλεμένος» Προτεστάντης που φέρνει χαρά σε όλον τον κόσμο.
Η κόκκινη φορεσιά, όπως την ξέρουμε σήμερα, άρχισε να εμφανίζεται σταδιακά τον 19ο αιώνα. Πολλοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτήν την αλλαγή, όπως οι εικονογραφήσεις σε βιβλία και περιοδικά, οι θεατρικές παραστάσεις και οι διαφημιστικές καμπάνιες, ιδιαίτερα της Coca-Cola από το 1931.
Ο καλλιτέχνης Haddon Sundblom, που εργάστηκε για την Coca-Cola, δημιούργησε μια εμβληματική εικόνα του Santa με κόκκινη στολή για να ταιριάζει με το επίσημο χρώμα του προϊόντος. Η λευκή γενειάδα και τα ροδοκόκκινα μάγουλα έγιναν ευρέως αποδεκτά, παγιώνοντας τη σύγχρονη εμφάνισή του.
Μ’ εξαίρεση το Ρώσo Ded Moroz που επιμένει στην έντονη μπλε φορεσία του, οι άλλοι alter-ego χαρακτήρες του Claus όπως ο Γάλλος Per Noel, ο Γερμανός Kris Kringle ή ο Δανός Julemanden, υπέκυψαν στα καλέσματα της εποχής και «κοκκίνησαν» τη στολή εργασίας τους.
Αναξαρτήτως χρώματος ρούχου όμως, ο Santa Claus είναι πλέον ένα σύμβολο αγάπης και κυρίως προσφοράς, ιδιαίτερα στους λιγότερο τυχερούς από εμάς.