Η 9/2 έχει ανακηρυχθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής γλώσσας. Οπότε πάμε να δούμε 5 εκφράσεις από την αρχαιότητα τις οποίες δεν κατάφερε να δαμάσει ο χρόνος και χρησιμοποιούνται ως τα σήμερα.
- Υπό την Αιγίδα
Όταν γίνεται μια εκδήλωση την οποία χρηματοδοτεί ή έστω υποστηρίζει έμπρακτα ένας φορέας λέμε ότι: «Η συναυλία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Δήμου τάδε». Στα αρχαία χρόνια η λέξη «αιγίδα» είχε τη σημασία της προστασίας, της υποστήριξης. Προέρχεται από τη λέξη «αίγα» που σημαίνει κατσίκα, εξού και το αιγοπρόβειο γιαούρτι. Όταν η αγαπημένη κατσίκα του Δία, η Αμάλθεια, πέθανε, ο Ήφαιστος έφτιαξε από το δέρμα της μιαν ασπίδα και τη χάρισε στον πατέρα του ώστε να τη θυμάται. Εκείνος ευχαριστήθηκε τόσο που σπάνια τη δάνειζε στην Αθηνά ή τον Άρη κατά τις πολεμικές τους εξορμήσεις και κυρίως την είχε κοντά του ωε αγαπημένο ενθύμιο.
- Το Κουτί της Πανδώρας.
Όταν πολλά κακά πέφτουν απροειδοποίητα και μαζεμένα πάνω σε μια περιοχή ή ένα άτομο, τότε λέμε ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας. Η φράση προέρχεται από έναν αρχαίο μύθο. Συνοπτικά, ο Δίας για να τιμωρήσει τους θνητούς όταν έλαβαν από τον Προμηθέα τη φωτιά, έφτιαξε μια γυναίκα (την Πανδώρα) και της έδωσε ένα κουτί. Εκεί μέσα ήταν κλεισμένα όλα τα κακά του κόσμου. Η Πανδώρα άνοιξε το κουτί, τα κακά ξεχύθηκαν πάνω στη γη και μόλις που πρόλαβε να κλείσει το καπάκι φυλακίζοντας μέσα στο κουτί την ελπίδα.
- Δρακόντεια μέτρα
Αγαπημένη έκφραση των δημοσιογράφων όταν περιγράφουν τα μέτρα ασφαλείας που παίρνει η αστυνομία κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων ή επισκέψεων ξένων ηγετών στη χώρα μας. Γενικά σημαίνει αυστηρά ή σκληρά μέτρα σε οποιαδήποτε κατάσταση. Την οφείλουμε στον αρχαίο Αθηναίο νομοθέτη Δράκοντα που τον 7ο π.Χ. αιώνα πέρασε μια σειρά από εξαιρετικά σκληρούς νόμους, βάζοντας σε τάξη την άναρχη έως τότε Αθηναϊκή κοινωνία.
- Αναγκαίο κακό
Από ένα στίχο του Μενάνδρου που μιλάει για το γάμο. «εάν τις την Αλήθειαν σκοπή, κακόν μεν εστίν, άλλ’ αναγκαίον κακόν». Κάπου αλλού λέει τα ίδια και για τη γυναίκα. «Αθάνατον εστί κακόν αναγκαίον γυνή». Μπορούμε άνετα να συμπεράνουμε ότι ο σπουδαίος κωμωδοποιός, κακοπερνούσε στο γάμο του.
- Αντίπαλον Δέος
Ένας εξίσου ικανός αντίπαλος που έχει τις ίδιες βλέψεις με εσένα. Τη χρησιμοποιούσε κυρίως ο Θουκιδίδης, ιστορικός που κατέγραψε μεγάλο μέρος του Πελοποννησιακού Πολέμου. Πλέον χρησιμοποιείται κυρίως στις μεταδώσεις αθλητικών αγώνων και σε ιστορικά ντοκυμαντέρ.
Και λίγη περισσότερη Ελληνική γλώσσα.