Τα λαχανικά, πλούσια πηγή βιταμινών, πρωτεϊνών και ιχνοστοιχείων, είναι κατά κύριο λόγο πράσινα. Και αν δεν είναι πράσινα, είναι κόκκινα ή κίτρινα ή πορτοκαλί.
Κάποια λαχανικά όμως ξεφεύγουν από τους υποχρεωτικούς χρωματικούς κανόνες της φυτικής τους κατηγορίας και μαυρίζουν. Όχι από το κακό τους, από φυσικά αίτια. Το άρθρο σας παρουσιάζει 5 από αυτά που δε τα έχουμε συνηθίσει σε noir αποχρώσεις. Οι μελιτζάνες, εξαιρούνται.
- Μαύρο σκόρδο.
Αν δεν είχαμε πολιτική ορθότητα, θα μπορούσαμε ν’ αστειευθούμε ότι το μαύρο σκόρδο απωθεί τους μαύρους βρυκόλακες σαν τον Blacula. Στην πραγματικότητα το μαύρο σκόρδο είναι άσπρο σκόρδο που φυλάσσεται για εβδομάδες σε περιβάλλον με χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία, με αποτέλεσμα να διασπώνται τα ένζυμα που δίνουν τη γευστική ένταση. Το οποίον σημαίνει ότι το μαύρο σκόρδο καίει (και μυρίζει) λιγότερο από το άσπρο, χωρίς να χάνει όμως τις θρεπτικές του ιδιότητες.
- Μαύρο καλαμπόκι
Εκ λατινικής Αμερικής ορμώμενο (Περού), το μαύρο καλαμπόκι είναι γεμάτο φαινολικές ουσίες, ανθοκυανίνες και έχει μεγάλο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Έχει ελάχιστες θερμίδες. Μαγειρεύεται όπως ακριβώς και το κίτρινο με το επιπλέον πλεονέκτημα ότι δίνει, κυριολεκτικά, χρώμα στα φαγητά. Ιδανικό για goth και halloween καταστάσεις.
- Μαύρα φασόλια
Όχι τα μαυρομάτικα που κάνουμε σαλάτα, κατάμαυρα που αν δε τα προσέξεις τα περνάς για ελιές. Ως όσπρια, είναι γεμάτα με πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μαζί με τις βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Ένα φλιτζάνι μαύρα φασόλια περιέχουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης, 20 γραμμάρια υδατάνθρακες, 8 γραμμάρια φυτικών ινών, 0,5 γραμμάρια λίπους, 312 θερμίδες και καθόλου χοληστερόλη. Σε αντίθεση όμως με τα σκόρδα, διατηρούν όλα τις «παρενέργειες» των υπολοίπων φασολιών. Κι ο νοών νοείτω.
- Μαύρες τομάτες
Με καταγωγή από τις αχανείς στέπες της Ρωσίας (αυτό είναι φιλολογικό, από την Κριμαία ξεκίνησαν) και την επιστημονική ονομασία Lycopersicon esculentum, οι μαύρες τομάτες εξαπλώνονται αργά και σταθερά σ’ ολόκληρη της υφήλιο. Η γεύση τους είναι έντονη, με μια μικρή γλυκύτητα που όμως ισορροπείται από νότες οξύτητας, που της δίνουν τελικά μία ελαφρώς αλμυρή γεύση. Κυκλοφορούν και στην Ελλάδα.
- Μαύρη λαχανίδα (kale)
Το Μαύρο Kale ή Black Magic ή Dinosaur Kale ή Cavolo Nero, είναι ένα είδος λαχανίδας, το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Στην όψη μοιάζει με το μπρόκολο, ενώ η γεύση του είναι αρκετά έντονη και θυμίζει λίγο το λάχανο.Tροφή με πλούσια θρεπτική πυκνότητα και αντιοξειδωτικές ουσίες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ποτάσιο και ασβέστιο, ενώ περιέχει 5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από το σπανάκι.