Τις άγιες τούτες μέρες, τρία πράγματα δίνουν τον παλμό. Το δέντρο του Δήμου, τα δώρα και τα γλυκά.
Και αν για τα πρώτα δύο, κακά τα ψέμματα, είναι άλλοι που αποφασίζουν για το τι και πως, τα γλυκά παραμένουν εν πολλοίς υπό τον έλεγχό μας. Πέραν των κλασσικών και πεντανόστιμων μελομακάρονων και κουραμπιέδων, η εορταστική περίοδος έχει να προσφέρει μια πληθώρα γλυκών τόσο ημεδαπά όσο και αλλοδαπής προελεύσεως. Το άρθρο σας παρουσιάζει πέντε από αυτά.
- Κρεμμύδι.
Ή αλλιώς ο μπακλαβάς των φτωχών. Η παράδοση συναντά την ανάγκη και η κλασσική συνταγή αντικαθιστά το ακριβό βούτυρο με το φτηνότερο (κάποτε έστω) ελαιόλαδο. Τα υπόλοιπα συστατικά παραμένουν ίδια και αν η γεύση τροποποιείται σε καμιά περίπτωση δεν τη λες άσχημη. Τ’ όνομά του το οφείλει στις στρώσεις του φύλλου όπου θυμίζουν τις αντίστοιχες του κρεμμυδιού. Συνταγή.
- Φοινίκια.
Μερικές φορές τα μπερδεύεις με τα μελομακάρονα. Αν και μοιάζουν, τα φοινίκια είναι χριστουγεννιάτικα μπισκότα, αρκετά μεγαλύτερα σε μέγεθος με γέμιση με μέλι, καρύδια και κανέλα. Βασικό συστατικό τους είναι η αλισίβα, γνωστή και ως σταχτόνερο. Πριν από το ψήσιμο τους δίνουν μια θρησκευτική-πατριωτική διάσταση σφραγίζοντάς τα με μια στενή οβάλ σφραγίδα με τον δικέφαλο αετό. Συνταγή.
- Λουκουμάδες.
Σίγουρα δε χρειάζεται να περιμένουμε το Χριστούγεννο για να φτιάξουμε λουκουμάδες. Από τα πλέον εύκολα γλυκά, τα Ελληνικά Ντόνατς είναι κατάλληλα για επιδόρπιο κάθε είδους γεύματος. Σε αρκετές περιοχές της χώρας όμως τους φτιάχνουν 24 και 31 Δεκεμβρίου ως ένα εορταστικό και νηστίσιμο κέρασμα. Συνταγή.
- Πανετόνε.
Από το λατινικό panem, το ψωμί. Με καταγωγή από την Ιταλία, ψωμί αφράτο, γεμιστό με κάθε είδους μπαχαρικά, ζαχαρώδη, καρικεύματα, σε σχήμα μεγάλου muffin ή Ζιγκουράτ, κατακτά σταδιακά και την τοπική αγορά. Κάτι παρόμοιο φτιάχνουν οι Ορθόδοξοι Σλάβοι την Ανάσταση και τ’ ονομάζουν «Πάσχα». Συνταγή.
- Χριστουγεννιάτικη Πουτίγκα.
Γλύκισμα βγαλμένο από σελίδες διηγήματος του Καρόλου Ντίκενς και αφιερώματα του BCC, η πουτίγκα συντροφεύει τους Εγγλέζους εδώ και χρόνια στο Christmas Eve τους. Νοστιμότατο γλυκό, ιδανικό συνοδευτικό για τον καφέ ή το τσάι. Συνταγή.
Και καλή απόλαυση.
Σχόλια 1