Τη γνώμη μου για τη δεκαετία του ’80 την ξέρετε. Αν όχι, συνοψίζεται στη φράση «χάλια μόδα, τέλεια μουσική». Εκτός όμως από αυτήν τη μικρή καίτοι ουσιαστική σύνοψη, υπάρχουν και άλλα μέρη της δεκαετίας που αξίζουν αναφοράς.
Ένα από αυτά είναι και οι σειρές που προβάλλονταν στην τότε Ελληνική τηλεόραση. Στα δύο κανάλια διότι το τρίτο έπαιζε μόνο ντοκιμαντέρ και τον Αντρέα. Η ΕΡΤ/ΥΕΝΕΔ/ΕΤ παρά τα όσα (δικαίως) της έχουμε σούρει όλοι μας, είχε προχωρήσει στην παραγωγή (σε δικά της στούντιο ή με εξωτερικούς συνεργάτες) μερικών εξαιρετικών παιδικών σειρών.
Οι σειρές αυτές συνδύαζαν με επιτυχία την ψυχαγωγία με τη γνώση και είχαν απήχηση σε κοινό κάθε ηλικίας. Να φανταστείτε ότι εμείς στο χωριό μαζευόμασταν στην αυλή με τη μοναδική έγχρωμη τηλεόραση, για να τις παρακολουθήσουμε. Και να τις σχολιάσουμε ανελέητα.
Έχω επιλέξει τις πέντε από αυτές που θεωρώ ότι ήταν οι κορυφαίες της δεκαετίας.Η λίστα περιλαμβάνει σειρές Ελληνικής παραγωγής που συμμετείχαν μόνον ή κατά κύριο λόγο, ηθοποιοί. Τίτλοι όπως «Του κουτιού τα παραμύθια» και «Φρουτοπία», αξίζουν δικό τους άρθρο.
- Ο φίλος μας ο ΚΟΚ
Μιλάμε για μία σειρά που, θα μου επιτρέψετε την έκφραση, ήταν έτη φωτός μπροστά. Ο Βασίλης Τσιβιλίκας και η Μαριάννα Τόλη (Θεός σχωρέστους και τους δύο), να διδάσκουν με μια παρέα παιδιών τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Ξέρετε, αυτόν που το 90% των οδηγών και των πεζών τον γράφει στα κακάσχημα παπούτσια του. Και με λόγο διασκεδαστικό, άμεσο, να σου μένουν αυτά που ακούς. Εδώ η εισαγωγή :
- Ο κήπος με τ’ αγάλματα
Τώρα δηλαδή σειρά που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης και έντυσε μουσικά ο Σταμάτης Σπανουδάκης, μπορεί να είναι κακή; Η ιστορία μερικών παιδιών σαν κι εμάς (τότε) που ανακαλύπτουν έναν μαγικό κήπο και μαζί του ανακαλύπτουν και τον εαυτό τους. Η σειρά κυκλοφορεί online, οπότε ακολουθήστε το σύνδεσμο για το πρώτο επεισόδιο:
- Ο θησαυρός της Βαγίας
Βασισμένο στο ομώνυμο παιδικό μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή (βλ. επίσης Το Ψέμα), η σειρά ξετυλίγει μια περιπέτεια όπου μπλέκονται Ναζί, διακοπές, παιδιά κι ένας θησαυρός, με τέτοιο τρόπο που θες να πιάσεις το πτυοσκάπανο και να σκάψεις την οικοδομή παραδίπλα. Δε λέω τίποτε παραπάνω διότι θα είναι spoiler. Όπως και ο κήπος με τ’ αγάλματα κυκλοφορεί επίσης online:
https://www.youtube.com/watch?v=C1fPXuDy59E
- Το καπλάνι της βιτρίνας
Η πιο «ενήλικη» απ’ όλες τις παιδικές σειρές της λίστας. Τηλεοπτική απόδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου της Άλκης Ζέη, περιγράφει τη ζωή και τα βιώματα δύο παιδιών με σημείο αναφοράς το βαλσαμωμένο καπλάνι (η τίγρης στην τουρκική). Σαφώς κατώτερο από το άλλο της βιβλίο «Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», που αναρωτιέμαι γιατί δεν έχει γίνει ακόμη σειρά, όμως άξιο τηλεθέασης.
- Ο παραμυθάς
Στον αντίποδα του καπλανίου (sic) η πιο παιδιάστικη παιδική σειρά. Ο Νίκος Πιλάβιος με γκρίζα περούκα και μουστάκι μπατανόβουρτσα και σε ψευτο-animation και primitive-cartoonish περιβάλλον, διασκεδάζει κυρίως νηπιάκια. Εκτός από το κομμάτι που περιελάμβανε κάποια κινούμενα και ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ μη πολιτικώς ορθά, σχέδια. Οι πιο παλιοί θα θυμούνται τους τίτλους αρχής με τον παραμυθά να «πετά».
https://www.youtube.com/watch?v=9Cqa5cZKfpo