Η Ήρα είναι πανάρχαια θεά. Στο Άργος το οποίο κατοικείται από το 3.000 π.Χ. ή ΠΚΕ τουλάχιστον, αυτήν είχαν ως προστάτιδα. Για να καταλάβετε πόσο πανάρχαια είναι, όταν ξεκίνησε η λατρεία της οι πιστοί δεν ήξεραν πώς να σκαλίζουν ώστε να της φτιάξουν ένα ξόανο και χρησιμοποιούσαν μια ξύλινη σανίδα για να την «απεικονίσουν».
Ανάμεσα στα πολλά προσωνύμια που τη συνοδεύουν (Σεβάσμια, Χρυσόθρονη, Αργεία, Βοώπις) η Ήρα καλείται και Αλέξανδρος όπως ο Αλέξανδρος ο Μακεδών ή Αλέκος με τα κυδώνια, τον οποίον ξέρετε ότι δεν τον εκτιμώ ιστορικά όσο εσείς οι υπόλοιποι. Εδώ χρησιμοποιείται όχι ως κύριο όνομα αλλά ως επίθετο.
Στ’ αρχαία Ελληνικά το Άλεξ σημαίνει «απομακρύνω με προστατευτικό σκοπό». Ακόμη και σήμερα χρησιμοποιείται με την ίδια έννοια ως πρώτο συνθετικό λέξεων όπως αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξιβρόχιο (η ομπρέλα) και αλεξίπτωτο. Αλέξανδρος λοιπόν είναι αυτός/η που απομακρύνει τους άντρες με σκοπό να προστατεύσει τον/την ίδιο/α ή άλλους.
Επειδή όμως στην Ελληνική γραμματεία τίποτε δεν είναι απλό ή μονοδιάστατο οι γνώμες, απόψεις, θεωρίες σχετικά με το γιατί η Ήρα κατέχει το συγκεκριμένο παρατσούκλι είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι κάτωθι:
- Επιλέγει η ίδια τους εραστές της. Ναι, κάθε φορά που ξενοπηδούσε ο Δίας εκείνη τον πλήρωνε με το ίδιο νόμισμα, επιλέγοντας ποιον θέλει και κρατώντας μακριά τους υπόλοιπους.
- Δε σηκώνει σεξουαλικό bullying. Όταν ο Ιξίωνας της κολλούσε άσχημα εκείνη έφτιαξε ένα ομοίωμά της από σύννεφο, ο Ιξίωνας το κουτούπωσε κι έτσι γεννήθηκε ο πρώτος Κένταυρος.
- Ως προστάτιδα του γάμου και της οικογενειακής ζωής δεν ανέχεται τους βίαιους και καταπιεστικούς άντρες. Κάτι σαν το metoo αλλά όχι επιλεκτικά.
- Μετά το Δία, η Ήρα είναι η επόμενη στην ιεραρχία του Ολύμπου, πολύ πιο πάνω από τον Ποσειδώνα ή τον Άδη.
- Έλαβε μέρος στην Τιτανομαχία και τη Γιγαντομαχία εξολοθρεύοντας πλήθος ανδρών.
- Στην αρχή λατρευόταν μονάχα από γυναίκες.
- Την απέφευγαν γενικά οι άντρες διότι είχαν πέσει θύμα της προπαγάνδας των Θηβαίων οι οποίοι ήθελαν να «σπρώξουν» τον τοπικό ήρωα Ηρακλή.
- Δημιουργήθηκε από τους Έλληνες (όπως και η Αθηνά) για να συμβολίσει την αναγκαιότητα της δυνατής γυναίκας η οποία στέκεται μαζί με τον άντρα αλλά ξέρει και τι να κάνει χωρίς αυτόν.
Σ.τ.σ. Η σελίδα δεν το προτείνει ως φιλοφρόνηση και ουδεμία ευθύνη φέρει αν εσείς θελήσετε να το παίξετε κουλτούρα για να γοητεύσετε κάποια.
Σχόλια 1