Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2026
Nova Era
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
    • ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ
    • ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
  • NON GREEK TEXTS
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΧΙΛΙΑ ΜΑΤΙΑ
Δε βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων
Nova Era
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
    • ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ
    • ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
  • NON GREEK TEXTS
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΧΙΛΙΑ ΜΑΤΙΑ
Δε βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων
Nova Era
Δε βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων

Χίλια Μάτια

Αρχική > Χίλια Μάτια > Η Πύλος του Νέστορα.

Η Πύλος του Νέστορα.

Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται

Σεπτέμβριος 2026
0
Η Πύλος
0
SHARES
21
VIEWS
ShareTweetShare

Πώς ήταν άραγε το μυκηναϊκό βασίλειο που η παράδοση συνέδεσε με τον Νέστορα, τον σοφό βασιλιά της ομηρικής Πύλου; Η απάντηση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα αρχαιολογικά ευρήματα της Μεσσηνίας, τα οποία παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα. Ένα μυκηναϊκό βασίλειο αποκαλύπτεται», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα» αποτελεί τον τρίτο σταθμό μιας ιδιαίτερης εκθεσιακής διαδρομής. Προηγήθηκε η παρουσίασή της στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας, από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2025, και ακολούθησε η παρουσίασή της στο J. Paul Getty Museum, από τον Ιούνιο του 2025 έως τον Ιανουάριο του 2026.

Η σημερινή εκδοχή της έκθεσης δεν αποτελεί απλώς μια επανάληψη των προηγούμενων παρουσιάσεων. Η αφήγηση και ο σχεδιασμός έχουν προσαρμοστεί στον χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ έχουν εμπλουτιστεί και οι τρόποι με τους οποίους παρουσιάζεται στον επισκέπτη η ιστορία της μυκηναϊκής Μεσσηνίας.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, με τη συμβολή του J. Paul Getty Museum και του Department of Classics του Πανεπιστημίου του Cincinnati.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 214 αρχαία έργα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και 11 από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Τα αντικείμενα αυτά συνδέονται παράλληλα με επιλεγμένα εκθέματα από τις αίθουσες των Μυκηναϊκών αρχαιοτήτων της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.

Από τις μικρές ηγεμονίες στο βασίλειο του Νέστορα

Η έκθεση «Η Πύλος του Νέστορα» ξεκινά αρκετούς αιώνες πριν από την εποχή του περίφημου ανακτόρου. Η διαδρομή οδηγεί τον επισκέπτη από τις πρώιμες τοπικές ηγεμονίες της Μεσσηνίας στην εμφάνιση και σταδιακή ενίσχυση ενός ισχυρού κέντρου εξουσίας στον Άνω Εγκλιανό.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν μια κοινωνία με σημαντικό πλούτο, σύνθετη οργάνωση και επαφές πολύ πέρα από τα όρια της Μεσσηνίας. Η Κρήτη, οι Κυκλάδες, ο μυκηναϊκός κόσμος αλλά και ευρύτερες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου συμμετείχαν σε ένα δίκτυο επαφών μέσα στο οποίο κινήθηκαν άνθρωποι, αντικείμενα και ιδέες.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα ταφικά μνημεία. Θολωτοί τάφοι, θαλαμωτοί και λακκοειδείς τάφοι, μαζί με τα πολύτιμα κτερίσματα που βρέθηκαν στο εσωτερικό τους, δίνουν στοιχεία για τον πλούτο, την κοινωνική ιεραρχία και τις αντιλήψεις των ανθρώπων της εποχής για τον θάνατο και τη μεταθανάτια ζωή.

Στη Μεσσηνία, περιοχές όπως το Μυρσινοχώρι, η Τραγάνα, η Κουκουνάρα, το Κορυφάσιο, το Ψάρι, τα Νιχώρια, ο Δάρας και το Βλαχόπουλο έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα. Στη Χώρα, την Περιστεριά και την Άνθεια, οι θολωτοί τάφοι συνυπάρχουν με διαφορετικούς τύπους ταφών, δημιουργώντας ένα σύνθετο αρχαιολογικό τοπίο.

Τα αντικείμενα που συνόδευαν τους νεκρούς δεν αποτελούν απλώς εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα. Αποτυπώνουν και τον τρόπο με τον οποίο οι ισχυροί της εποχής επέλεγαν να προβάλουν την κοινωνική τους θέση και το κύρος τους.

Πριν από το Ανάκτορο

Μια ξεχωριστή ενότητα είναι αφιερωμένη στην περίοδο πριν από την ανέγερση του γνωστού Ανακτόρου του Νέστορα.

Κατά το τέλος της Μεσοελλαδικής περιόδου και την πρώιμη Μυκηναϊκή εποχή, ο Άνω Εγκλιανός φαίνεται πως εξελίσσεται σταδιακά σε σημαντικό πολιτικό και οικονομικό κέντρο. Τα ευρήματα από τους τάφους της περιοχής μαρτυρούν την παρουσία μιας ισχυρής κοινωνικής ομάδας ήδη πριν από την κατασκευή του ανακτορικού συγκροτήματος.

Στον Άνω Εγκλιανό έχουν εντοπιστεί θολωτοί και θαλαμωτοί τάφοι, καθώς και δύο λακκοειδείς τάφοι. Ανάμεσά τους βρίσκεται και ο περίφημος τάφος του Γρύπα Πολεμιστή, ένα από τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που συνδέονται με την πρώιμη ιστορία της περιοχής.

Το βασίλειο που συνδέθηκε με τον Νέστορα

«…λένε πως τρεις ολόκληρες γενιές στην Πύλο βασιλεύει.»

Η αναφορά του Ομήρου στην Οδύσσεια αποτελεί μία από τις γνωστότερες λογοτεχνικές συνδέσεις της περιοχής με τον Νέστορα.

Η αρχαιολογική έρευνα απέκτησε ένα από τα σημαντικότερα ευρήματά της το 1939, όταν οι ανασκαφές του Carl W. Blegen και του Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη αποκάλυψαν στον Άνω Εγκλιανό ένα μεγάλο μυκηναϊκό ανακτορικό συγκρότημα.

Το ανάκτορο, που οικοδομήθηκε λίγο μετά το 1300 π.Χ., αποτέλεσε το διοικητικό κέντρο ενός ισχυρού βασιλείου, η επικράτεια του οποίου κάλυπτε σχεδόν ολόκληρη τη σημερινή Μεσσηνία. Η ταύτισή του με την ομηρική Πύλο του Νέστορα προσέδωσε ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στο κέντρο του ανακτόρου βρισκόταν η Αίθουσα του Θρόνου, διακοσμημένη με τοιχογραφίες, όπου ασκούνταν η βασιλική εξουσία. Στο ισόγειο υπήρχαν περισσότερα από 100 δωμάτια, ανάμεσά τους χώροι κατοικίας, εργαστήρια και αποθήκες.

Από τις αποθήκες προέρχονται και αγγεία που σχετίζονται με επίσημα συμπόσια, δίνοντας μια εικόνα για την καθημερινότητα αλλά και τις τελετουργικές και κοινωνικές πρακτικές της ανακτορικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι πήλινες πινακίδες της Γραμμικής Β, που εντοπίστηκαν σε χώρο αρχείου κοντά στην είσοδο. Πρόκειται για τις πρώτες πινακίδες αυτού του τύπου που βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα και αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφοριών για τη διοίκηση, την οικονομία και την κοινωνική οργάνωση του μυκηναϊκού κράτους.

Το ανάκτορο καταστράφηκε από μεγάλη πυρκαγιά περίπου το 1200 π.Χ. και ο Άνω Εγκλιανός εγκαταλείφθηκε, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης περιόδου αναταράξεων που επηρέασε πολλές μυκηναϊκές θέσεις.

Όταν η αρχαιολογία γίνεται μέρος της έκθεσης

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι ότι δεν περιορίζεται στα ίδια τα αρχαιολογικά αντικείμενα.

Ο επισκέπτης παρακολουθεί παράλληλα την πορεία ενός ευρήματος από τη στιγμή που έρχεται στο φως μέχρι την καταγραφή, τη μελέτη και την ερμηνεία του. Ανασκαφικά ημερολόγια, σχέδια και παλιές φωτογραφίες λειτουργούν ως ένα δεύτερο επίπεδο αφήγησης, αποκαλύπτοντας πλευρές της αρχαιολογικής εργασίας που συνήθως δεν βλέπει το κοινό.

Έτσι, «Η Πύλος» δεν παρουσιάζει μόνο τι βρέθηκε, αλλά και πώς οι αρχαιολόγοι έφτασαν στο να κατανοήσουν τι σημαίνουν τα ευρήματα.

Με τη βοήθεια γραφιστικών στοιχείων, διαγραμμάτων και συγκριτικών πληροφοριών, ο επισκέπτης καλείται να παρατηρήσει τα δεδομένα και να σχηματίσει τη δική του εικόνα για τη ζωή, την κοινωνία και την εξουσία στο ανάκτορο.

Η αφήγηση ξεκινά από τις πρώιμες ηγεμονίες, περνά από τους άρχοντες του Άνω Εγκλιανού και καταλήγει στο οργανωμένο μυκηναϊκό βασίλειο. Στο τέλος, ένα ακόμη έκθεμα λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι ο κόσμος των μυκηναϊκών χρόνων δεν εξαφανίστηκε απλώς από την ιστορία. Συνέχισε να επηρεάζει τη μνήμη και την παράδοση των μεταγενέστερων αιώνων.

Και κάπως έτσι, η Πύλος του Νέστορα παρουσιάζεται όχι μόνο ως ένας χαμένος κόσμος της Εποχής του Χαλκού, αλλά και ως ένας κόσμος που εξακολουθεί να αποκαλύπτεται, κάθε φορά που ένα αρχαιολογικό εύρημα αποκτά τη δική του θέση μέσα στην ιστορία.

Πληροφορίες έκθεσης

Εγκαίνια: 25 Μαΐου 2026
Διάρκεια: 26 Μαΐου 2026 – 31 Οκτωβρίου 2026

Ώρες λειτουργίας:
Τετάρτη έως Δευτέρα: 08:00–20:00, με τελευταία είσοδο στις 19:30
Τρίτη: 13:00–20:00, με τελευταία είσοδο στις 19:30

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιούνται και ξεναγήσεις για το κοινό.

Tags: πολιτισμόςΕλλάδα

Σχετικά Άρθρα

Τηλεφωνική
Χίλια Μάτια

Τηλεφωνική απάτη: «This is the Greek Police»

Σεπτέμβριος 2026
0
Μεσογειακοί
Χίλια Μάτια

Μεσογειακοί Αγώνες 2026

Σεπτέμβριος 2026
0
πανσέληνος
Χίλια Μάτια

Πανσέληνος Αυγούστου & ανοιχτοί αρχαιολογικοί χώροι.

Αύγουστος 2026
0

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΑΝΤΙ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Στο χωριό μου λέγανε ότι «καλύτερα να σε ακούν παρά να σε βλέπουν». Αν και δεν πρόκειται για κάποια πρωτότυπη σκέψη της ΑΕΠ (Αθάνατης Ελληνικής Επαρχίας), δεν παύει να κρύβει μια μεγάλη δόση αλήθειας.Στην εποχή της οθόνης, αυτή η ιστοσελίδα είναι ουσιαστικά η φωνή μου.
Και η φωνή άλλων. Αυτών που έχουν κάτι καλό να πουν. Αυτών που δεν ακούγονται όσο πρέπει ή έστω όσο επιθυμούν. Αυτών που βλέπουν τα πράγματα με άλλο μάτι. Με το τσακίρικο, για τις μακρινές αποστάσεις.Η σελίδα διέπεται από μερικές σταθερές. Πρώτη και κύρια ότι η ζωή αντιγράφει την τέχνη. Δεύτερη, ότι το σύμπαν είναι τόσο απασχολημένο με το να επεκτείνεται που δε θα συνωμοτήσει για τις επιθυμίες κανενός. Και τρίτη και φαρμακερή, ότι είσαι αυτό που κάνεις και όχι αυτό που λες.Μια περιήγηση θα σας είναι αρκετή ώστε να καταλάβετε τη δομή, τις κατηγορίες και την εν γένει θεματολογία. Νιώστε ελεύθερες και ελεύθεροι να επισημάνετε ό,τι δε σας αρέσει καθώς και να επαινέσετε ό,τι σας ενθουσιάζει. Τ΄ αυτιά μου είναι τεντωμένα και το στομάχι μου αντέχει τα θιξίματα.Θα τα λέμε συχνά, όσο έχουμε την κατάρα να ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς.

Επιγέας. Έτος όγδοο και δέκατο και δισχιλιοστό.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

  • Το θεϊκό άγγιγμα (13)
  • Τα δύο περιστέρια (7)
  • Χίλια Μάτια (106)
  • Άρθρα (580)
  • Διηγήματα (20)
  • Non Greek Texts (41)
  • Συνεντεύξεις (8)
  • Η Σκέψη της Ημέρας (160)
  • Δημοφιλή Άρθρα (7)
  • Επιλέξαμε για Εσάς (4)
  • Προτείνουμε (6)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

ουρά

Για να πηδήξεις μία θέση στην ουρά

Νοέμβριος 2024
0
θεοί

What if οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου έκαναν σημερινά επαγγέλματα

Ιούλιος 2025
0
τρολ

Τρολ και κοινωνικό τρολάρισμα

Σεπτέμβριος 2022
0

TAGS

112 playmobils Αθήνα Βαΐων Κορνέυ Τσουκόβσκυ Μεσολόγγι ΠΕΛΙΤΙ Παππούς Πατήσια Πολιτική Προστασία Ριχάρδος Ρομπέν Τραμ ΦΠΑ άγιος έκθεση αλλαγή αντικείμενα γάτα εθελοντής εθελοντική εργασία εθελοντισμός επιβίωση ημερολόγιο κάλτσες κέντρο κατσαρίδα κινητό κλίμα κοινωνία κορονοϊός λαός μηλόπιτα μουρουνόλαδο ουρά περίπατος πορτοκάλι πράσινο σαπούνι σακούλες σκλάβες σουέντ ταμπόν τσουρέκι φωτιά ψυχολογία

ΑΡΧΕΙΟ

  • Σεπτέμβριος 2026 (7)
  • Αύγουστος 2026 (10)
  • Ιούλιος 2026 (10)
  • Ιούνιος 2026 (10)
  • Μάιος 2026 (11)
  • Απρίλιος 2026 (12)
  • Μάρτιος 2026 (10)
  • Φεβρουάριος 2026 (10)
  • Ιανουάριος 2026 (11)
  • Δεκέμβριος 2025 (10)
  • Νοέμβριος 2025 (10)
  • Οκτώβριος 2025 (10)
  • Σεπτέμβριος 2025 (10)
  • Αύγουστος 2025 (10)
  • Ιούλιος 2025 (10)
  • Ιούνιος 2025 (10)
  • Μάιος 2025 (21)
  • Απρίλιος 2025 (10)
  • Μάρτιος 2025 (10)
  • Φεβρουάριος 2025 (10)
  • Ιανουάριος 2025 (9)
  • Δεκέμβριος 2024 (24)
  • Νοέμβριος 2024 (6)
  • Οκτώβριος 2024 (6)
  • Σεπτέμβριος 2024 (12)
  • Αύγουστος 2024 (12)
  • Ιούλιος 2024 (6)
  • Ιούνιος 2024 (11)
  • Μάιος 2024 (7)
  • Απρίλιος 2024 (8)
  • Μάρτιος 2024 (4)
  • Φεβρουάριος 2024 (7)
  • Ιανουάριος 2024 (8)
  • Δεκέμβριος 2023 (7)
  • Νοέμβριος 2023 (5)
  • Οκτώβριος 2023 (7)
  • Σεπτέμβριος 2023 (3)
  • Αύγουστος 2023 (5)
  • Ιούλιος 2023 (6)
  • Ιούνιος 2023 (7)
  • Μάιος 2023 (10)
  • Απρίλιος 2023 (6)
  • Μάρτιος 2023 (7)
  • Φεβρουάριος 2023 (14)
  • Ιανουάριος 2023 (6)
  • Δεκέμβριος 2022 (6)
  • Νοέμβριος 2022 (7)
  • Οκτώβριος 2022 (4)
  • Σεπτέμβριος 2022 (12)
  • Αύγουστος 2022 (6)
  • Ιούλιος 2022 (17)
  • Ιούνιος 2022 (16)
  • Μάιος 2022 (4)
  • Απρίλιος 2022 (4)
  • Μάρτιος 2022 (6)
  • Φεβρουάριος 2022 (6)
  • Ιανουάριος 2022 (5)
  • Δεκέμβριος 2021 (6)
  • Νοέμβριος 2021 (5)
  • Οκτώβριος 2021 (7)
  • Σεπτέμβριος 2021 (18)
  • Αύγουστος 2021 (16)
  • Ιούλιος 2021 (11)
  • Ιούνιος 2021 (2)
  • Μάιος 2021 (5)
  • Απρίλιος 2021 (3)
  • Μάρτιος 2021 (8)
  • Φεβρουάριος 2021 (8)
  • Ιανουάριος 2021 (5)
  • Δεκέμβριος 2020 (3)
  • Νοέμβριος 2020 (6)
  • Οκτώβριος 2020 (8)
  • Σεπτέμβριος 2020 (8)
  • Αύγουστος 2020 (13)
  • Ιούλιος 2020 (14)
  • Ιούνιος 2020 (17)
  • Μάιος 2020 (11)
  • Απρίλιος 2020 (14)
  • Μάρτιος 2020 (20)
  • Φεβρουάριος 2020 (10)
  • Ιανουάριος 2020 (16)
  • Δεκέμβριος 2019 (18)
  • Νοέμβριος 2019 (3)
  • Σεπτέμβριος 2019 (5)
  • Αύγουστος 2019 (7)
  • Ιούλιος 2019 (9)
  • Ιούνιος 2019 (7)
  • Μάιος 2019 (6)
  • Απρίλιος 2019 (6)
  • Μάρτιος 2019 (7)
  • Φεβρουάριος 2019 (6)
  • Ιανουάριος 2019 (8)
  • Δεκέμβριος 2018 (6)
  • Νοέμβριος 2018 (6)
  • Οκτώβριος 2018 (9)
  • Σεπτέμβριος 2018 (14)
  • Αύγουστος 2018 (21)
  • Ιούλιος 2018 (30)
  • Απρίλιος 2018 (21)
  • Μάρτιος 2018 (4)

Kατηγορίες

  • Χίλια Μάτια
  • Άρθρα
  • Διηγήματα
    • Το θεϊκό άγγιγμα
    • Τα δύο περιστέρια
  • Non Greek Texts
  • Συνεντεύξεις
  • Η Σκέψη της Ημέρας
  • Δημοφιλή Άρθρα
  • Επιλέξαμε για Εσάς
  • Προτείνουμε

Tags

112 playmobils Αθήνα Βαΐων Κορνέυ Τσουκόβσκυ Μεσολόγγι ΠΕΛΙΤΙ Παππούς Πατήσια Πολιτική Προστασία Ριχάρδος Ρομπέν Τραμ ΦΠΑ άγιος έκθεση αλλαγή αντικείμενα γάτα εθελοντής εθελοντική εργασία εθελοντισμός επιβίωση ημερολόγιο κάλτσες κέντρο κατσαρίδα κινητό κλίμα κοινωνία κορονοϊός λαός μηλόπιτα μουρουνόλαδο ουρά περίπατος πορτοκάλι πράσινο σαπούνι σακούλες σκλάβες σουέντ ταμπόν τσουρέκι φωτιά ψυχολογία

Τελευταία Άρθρα

Οδύσσεια

Οδύσσεια: Σπάνιο χειρόγραφο 1.700 ετών στην Ολλανδία

Σεπτέμβριος 2026
0

Η Πύλος

Η Πύλος του Νέστορα.

Σεπτέμβριος 2026
0

Κατασκευή Ιστοσελίδων Web Future

Δε βρέθηκαν αποτελέσματα
Εμφάνιση αποτελεσμάτων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ
    • ΤΟ ΘΕΪΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ
    • ΤΑ ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ
  • NON GREEK TEXTS
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • Η ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ
  • ΧΙΛΙΑ ΜΑΤΙΑ